Obama trekt streep onder oorlog in Irak (video)

14/12/11 om 21:49 - Bijgewerkt om 21:49

Binnen enkele dagen zullen alle 5.500 Amerikaanse soldaten die nog in Irak zijn, terug thuis zijn.

Obama trekt streep onder oorlog in Irak (video)

© Reuters

In oktober 2011 kondigde de Amerikaanse president Obama aan dat tegen eind 2011 alle Amerikaanse troepen, gestationeerd in Irak, terug thuis zouden zijn. Obama heeft woord gehouden. Binnen enkele dagen zullen alle 5.500 Amerikaanse soldaten die nog in Irak zijn, terug thuis zijn.Enkele Republikeinen bekritiseerden Obama's beslissing omdat de rust in het land nog niet volledig is teruggekeerd. Het gros van de Amerikanen steunt Obama's beslissing wel. In Fort Bragg, in de staat Noord-Carolina eerde de Amerikaanse president de heldenmoed van de soldaten die streden in de Irakese oorlog, de gesneuvelden en ook de families van al die Amerikaanse soldaten.

Duizenden Amerikaanse soldaten aanhoorden hun president de gevleugelde woorden zeggen: "In naam van een dankbare natie en als jullie machtsbevelhebber, ben ik trots om jullie eindelijk welkom thuis te heten. Welkom terug, welkom terug, welkom terug. Eerstdaags wordt de Amerikaanse vlag waaronder jullie in Irak vochten en werkten na een ceremoniedienst in Bagdad terug naar Amerika gestuurd. Naast jullie, maken ook onze sterren en strepen hun reis huiswaarts over de oceaan." Obama verzekerde de veteranen ook dat ze op een job kunnen rekenen en dat ze op de nodige begeleiding beroep zullen kunnen doen. "Jullie vochten in naam en voor Amerika, nu moet Amerika iets voor jullie doen."

"We verlaten Irak met opgeheven hoofd"

In totaal zijn de Amerikanen 9 jaar in Irak geweest. Ongeveer 1.5 miljoen Amerikaanse soldaten hebben er gediend, 4.500 zijn er gesneuveld en 30.000 raakten gewond. Op het hoogtepunt van het herstel verbleven 170.000 Amerikanen in Irak. Obama beklemtoonde dat de Amerikaanse soldaten Irak met opgeheven hoofd verlaten hebben. "Het Irak dat we verlaten is nog niet in perfecte staat, maar het kan zelfstandig functioneren en heeft een democratische overheid", luidde het in Obama's speech. (INM) Herbekijk en beluister Obama's speech die de Amerikaanse troepen welkom thuis heet na hun lange strijd in Irak:

Lees meer over:

Onze partners