Obama: 'Thalyshelden vertegenwoordigen het beste van Amerika'

18/09/15 om 00:16 - Bijgewerkt om 00:16

VS-president Barack Obama ontving de drie mannen die een terreuraanslag op de Thalystrein konden verhinderen. "Ze vertegenwoordigen het beste van Amerika".

Obama: 'Thalyshelden vertegenwoordigen het beste van Amerika'

De president met van links naar rechts Alek Skarlatos, Anthony Sadler en Spencer Stone © AFP

Obama zei dat hij de drie onmiddellijk na hun actie had gebeld, maar dat hij de militairen Spencer Stone en Alek Skarlatos en student Anthony Sadler persoonlijk wilde ontvangen op het Witte Huis om hen te eren en te bedanken.

"Dankzij hun moedige ingrijpen zijn vele levens gered. Het zijn dit soort van jongeren die me optimistisch maken en hoop geven. Ze vertegenwoordigen het beste van Amerika", zei hij, alvorens met hen op de foto te gaan.

Ereteken

De drie konden op 21 augustus op de Thalystrein tussen Amsterdam en Parijs Ayoub El Khazzani ontwapenen. Die had verschillende wapens bij zich en was blijkbaar van plan om een bloedbad aan te richten.

De drie Amerikanen werden eerder ook al in de bloemetjes gezet op het Elysée door de Franse president. Na hun bezoek aan Het Witte Huis kregen Stone, Skarlatos en Sadler van de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter nog een ereteken voor uitzonderlijke moed.

(Belga/RR)

Onze partners