Obama steunt homohuwelijk bij Hooggerechtshof

01/03/13 om 02:39 - Bijgewerkt om 02:39

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een brief aan het Hooggerechtshof zijn steun uitgesproken voor het homohuwelijk.

Obama steunt homohuwelijk bij Hooggerechtshof

© Reuters

De hoogste Amerikaanse rechters buigen zich eind maart over dat geladen thema. Het Hooggerechtshof behandelt dan een beroep tegen het verbod op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in Californië. Dat verbod kwam er nadat de Californische kiezers per referendum een amendement goedkeurden dat het homohuwelijk tegenhoudt.

Volgens televisiezender CNN stelt de Amerikaanse regering in een document ingediend bij het Hooggerechtshof dat het basisprincipe van gelijke rechten niet kan ondermijnd worden door kiezers in een referendum. "Vooroordelen mogen niet de basis zijn voor een ongelijke behandeling voor de wet", zo citeert de zender uit de brief.

Steun van Clint Eastwood

Obama kreeg donderdag steun uit onverwachte hoek. Niemand minder dan Hollywoodster Clint Eastwoord sloot zich aan bij een Republikeinse groep die eveneens campagne voert voor gelijke rechten voor holebi's. Volgens de groep moet de overheid zich niet inlaten met private aangelegenheden.

Tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar schaarde Eastwood zich nog aan de zijde van Obama's tegenstander, Mitt Romney. (Belga/TV)

Onze partners