Obama stemt toch in met ontmoeting met Poetin in New York

Vladimir Poetin en Barack Obama © Belga Image

De presidenten van de Verenigde Staten en Rusland, Barack Obama en Vladimir Poetin, zullen elkaar komende maandag spreken in New York.

De geplande ontmoeting, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, is aangekondigd door het Kremlin. Op de officiële mededeling van de Amerikaanse regering is het voorlopig nog wachten, maar de krant The New York Times kreeg bevestiging van niet nader genoemde bronnen.

Gespannen

Het wordt de eerste rechtstreekse ontmoeting tussen Barack Obama en Vladimir Poetin in bijna een jaar. Sinds de vermeende steun aan pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim door Rusland en de Westerse sancties tegen Rusland, leven Moskou en Washington op gespannen voet.

Beide wereldleiders zouden elkaar enkel nog één keer telefonisch hebben gesproken na het akkoord over het kernprogramma van Iran.

Syrië

Kerry en Poetin
Kerry en Poetin© Belga Image

Poetin wil Obama naar verluidt al langer één-op-één spreken, maar de Amerikaanse president weigerde dat voorlopig – tot nu dus, aldus The New York Times. Kennelijk verandert de situatie in Syrië de zaken. Vorige week had minister van Buitenlandse Zaken John Kerry al laten weten dat de Amerikanen wilden overleggen met de Russen over de aanpak in Syrië. De ministers van Defensie van beide wereldmachten, Sergej Sjojgoe en Ashton Carter, voerden al een telefoongesprek met elkaar.

‘Gezien de situatie in Oekraïne en Syrië zou het, ondanks onze grote geschillen met Moskou, volgens de president onverantwoordelijk zijn om niet uit te zoeken of we vorderingen kunnen maken,’ luidt het argument om nu toch samen te gaan zitten.

Zorgen

De belangrijkste boodschap van Obama tijdens de meeting zal, aldus nog de bron van The New York Times, dat Rusland het staakt-het-vuren in Oekraïne moet respecteren.

Bashar al-Assad, tijdens een interview in augustus
Bashar al-Assad, tijdens een interview in augustus© REUTERS

Maar ongetwijfeld komt dus ook Syrië uitgebreid aan bod. De versterking van de Russische militaire aanwezigheid in Syrië baart de Amerikaanse regering steeds meer zorgen. Volgens het Pentagon zijn de Russen bezig een vooruitgeschoven luchtmachtbasis op te richten in Latakia om president Bashar al-Assad bij te staan.

Sommige diplomaten zien de Russische manoeuvres in Syrië ook als een poging om de Amerikaanse invloed in de bredere regio te ondermijnen.

Assad en IS

Grootste twistpunt tussen Moskou en Washington is echter de positie van Assad. Rusland is en blijft, samen met Iran overigens, een belangrijke bondgenoot van Assad in het conflict dat al meer dan 4 jaar duurt en nog bloediger wordt. De Verenigde Staten leiden dan weer een internationale coalitie die anti-Assadrebellen steunt.

Rusland heeft de VS en zijn bondgenoten al opgeroepen om om de Syrische regering als een partner te zien in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

Kerry liet vorige week optekenen: ‘Onze focus blijft: de Islamitische Staat uitschakelen en een politieke oplossing voor het conflict vinden met respect voor Syrië – en dat kan volgens ons niet met de aanwezigheid van Assad. Maar we zoeken manieren om een gezamenlijke grond te vinden.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content