Obama stelt veto tegen vervolging Saudi-Arabië voor 11 september – maar krijgt tegenwind

Barack Obama © REUTERS
Rudi Rotthier

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zoals verwacht zijn veto gesteld tegen een in het Congres gestemde wet die het burgers mogelijk maakt derde landen, in het bijzonder Saudi-Arabië, aan te klagen in verband met de aanslagen van 11 september 2001. Het Congres wil volgende week dat veto ongedaan maken.

Als dat gebeurt, wordt het Obama’s eerste veto van in totaal twaalf dat ongedaan gemaakt wordt.

De wet laat slachtoffers en families van slachtoffers toe elementen van het bewind in Riyad aan te klagen voor een veronderstelde rol in de aanslagen. Die rol, vaak gesuggereerd, moet dan wel bewezen worden. Tot dusver is wel gebleken dat Saudi’s in overheidsdienst een rol speelden, maar de Saudische regering zelf ontkent alle betrokkenheid.

Het Witte Huis is altijd tegen de wet gekant geweest omdat ze de diplomatieke relaties tussen de landen verstoort, omdat ze een land dat niet officieel wordt aangeduid als een “sponsor van terreur” viseert, en ook omdat andere landen dan ook de VS voor de rechter kunnen brengen.

Van de andere kant is de wet heel populair in het land, en bij parlementsleden, die ze met overweldigende meerderheid goedkeurden. Slechts enkele parlementsleden maakten voorbehoud. Ook de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft zich voor de wet uitgesproken.

Er is een tweederde meerderheid in beide huizen nodig om het presidentieel veto ongedaan te maken, en die meerderheid lijkt ruim voorhanden.

Leiders in Senaat en Huis van Afgevaardigden hebben aangekondigd dat de stemming volgende week kan plaatsvinden, net voor leden met reces gaan om hun verkiezingscampagnes te voeren.

‘Gerechtigheid niet overboord gooien’

In een verklaring stelde Barack Obama dat hij “diepe sympathie” heeft voor de families van slachtoffers. “Ik heb ook een diepe appreciatie voor hun verlangen naar gerechtigheid en ik ben sterk geëngageerd om hen te ondersteunen bij hun pogingen”.

Maar deze wetgeving, aldus Obama, “versterkt de veiligheid van Amerikanen niet en ondermijnt kernbelangen van de VS”.

De Saudi’s hebben er eerder meer gedreigd beleggingen uit te VS weg te trekken als de wet goedgekeurd zou worden.

Het veto was verwacht maar werd volgens nieuwssite Politico in het parlement toch met teleurstelling ontvangen. Het kan volgens de site snel ongedaan gemaakt worden. Dat zal eerst in de Senaat gebeuren, waar mede-indiener van de wet, de Democraat Chuck Schumer uit New York, de beslissing van de president “ontgoochelend” noemde. “Als de Saudi’s niets verkeerd gedaan hebben, dan hoeven ze niet bang te zijn voor deze wet. Als ze schuld hadden aan 11 september, dan moeten ze verantwoording afleggen. De families van de slachtoffers verdienen een proces, en gerechtigheid voor die families mag niet overboord gegooid worden omwille van diplomatieke overwegingen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content