Obama stelt veto tegen Defensiebegroting

President Barack Obama © REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn veto uitgesproken tegen de door het Congres opgestelde defensiebegroting voor 2016. Vooral het feit dat de wetgeving de sluiting van het gevangenenkamp Guanatanamo kan verhinderen, is hem een doorn in het oog.

De maatregelen die in de begroting waren opgenomen, schieten volgens de president “jammerlijk tekort”.

Eerder had zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden de begroting met een ruime meerderheid goedgekeurd. De Republikeinen beschikken in beide kamers over een meerderheid. Maar volgens Obama moet de begroting, goed voor 612 miljard dollar, worden afgekeurd, vooral om twee redenen. De Republikeinen hebben een aparte post van 38 miljard buiten begroting toegevoegd, om de regels op deficiten te omzeilen. Volgens Obama is dat niet van aard om investering op langere termijn mogelijk te maken. En in de begroting zit een clausule die het moeilijker maakt om gevangenen uit het Amerikaanse gevangenkamp Guantanamo te transfereren naar ofwel het buitenland ofwel een Amerikaanse gevangenis.

‘Recruteringsmiddel’

Het is vrij uitzonderlijk dat Barack Obama als president gebruik maakt van zijn vetorecht. In Guantanamo Bay, een Amerikaanse enclave op Cuba, zitten nog altijd meer dan honderd terrorismeverdachten opgesloten. De meeste gedetineerden werden er zonder enige vorm van proces of rechterlijke bijstand vastgehouden. President Obama beloofde bij zijn verkiezing, zeven jaar geleden, dat hij de gevangenis ging sluiten, maar heeft die belofte nog niet waar kunnen maken.

“Guantanamo is een van de voornaamste recruteringsmechanismen voor jihadisten”, verklaarde Obama nu. “Het is tijd om het te sluiten.” De president stelt verder nog dat de voorliggende begroting zou kunnen verhinderen dat er noodzakelijke hervormingen worden doorgevoerd om het leger te moderniseren. De wetgeving moet nu opnieuw worden bekeken door het parlement.

De Republikeinen reageerden afwijzen op het veto. John McCain, gewezen presidentskandidaat, noemde het veto “fout, cynisch en gewoonweg gevaarlijk”, terwijl de aftredende speaker John Boehner zei dat het Congress het veto niet zou pikken.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content