Obama stelt plan tegen IS voor: 'Uiteindelijk zullen we hen verslaan'

08/09/14 om 08:01 - Bijgewerkt om 08:01

De Amerikaanse president Barack Obama zal woensdag zijn actieplan voorstellen om tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) te strijden. 'Dit is niet het equivalent van de Iraakse oorlog'

Obama stelt plan tegen IS voor: 'Uiteindelijk zullen we hen verslaan'

Barack Obama © BELGAIMAGE

De Amerikaanse president Barack Obama zal woensdag zijn actieplan voorstellen om tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) te strijden. Dat kondigde hij aan in een interview met NBC. Hij hamerde erop dat hij niet van plan is Amerikaanse grondtroepen in te zetten, maar dat met regionale partners zal moeten worden samengewerkt.

'De volgende fase is tot het offensief over te gaan (...) Ik ontmoet de leiders van het Congres dinsdag. Woensdag geef ik een toespraak en omschrijf ik wat onze plan van aanpak zal zijn', aldus Obama in het interview. 'Dit zal geen aankondiging van Amerikaanse grondtroepen zijn. Dit is niet het equivalent van de Iraakse oorlog. Er zullen niet 100.00 Amerikaanse soldaten gestuurd worden.'

Hij noemde de IS nog een 'ernstige bedreiging', maar stelde ook dat de VS de capaciteit heeft om die bedreiging aan te pakken. Woensdag moet duidelijk worden hoe hij dat beoogt. 'Uiteindelijk zullen we hen verslaan', besloot Obama in het fragment dat op de website van NBC staat.

Iran en Arabische Liga

De regionale partners waar Obama het over heeft zijn onder meer de Arabische Liga en - verrassend - Iran, waarmee de VS een erg moeilijke relatie heeft.

Ayatollah Ali Khamenei, de Hoogste Leider van Iran, heeft de Iraanse strijdkrachten groen licht gegeven om samen te werken met de partijen die Islamitische Staat (IS) bekampen in Irak, waaronder de Verenigde Staten. Een bron dicht bij Khamenei zou dat dan weer volledig ontkennen.

De Arabische landen zijn het dan wee wel eens geraakt dat ze de strijd willen aanbinden tegen de jihadstrijders van de Islamitische Staat (IS) die terreur zaaien in Syrië en Irak. Dat heeft de voorzitter van de Arabische Liga Nabil al-Arabi gezegd.

IS militair en politiek bestrijden

'De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische landen zijn het eens om de nodige maatregelen te nemen om terroristische groeperingen te bestrijden, inbegrepen de Islamitische Staat', zei Arabi op ene persconferentie in Cairo.

De overeenkomst slaat op maatregelen op het vlak van de politiek, de veiligheid en de ideologie. De tekst verwijst nergens naar het internationale project dat de Amerikanen op poten willen zetten om de Islamitische Staat te bekampen. Bij de opening van de conferentie had de voorzitter van de Arabische Liga de deelnemers al opgeroepen om de jihadstrijders van IS zowel militair als politiek te bestrijden.

Lees meer over:

Onze partners