Obama stelt nieuwe leden regering voor

04/03/13 om 21:47 - Bijgewerkt om 21:47

VS-president Barack Obama heeft maandag nieuwe namen bekendgemaakt voor de regering-Obama II. Onder meer een psychiater en een topmanager bij Walmart krijgen een topfunctie in de regering.

Obama stelt nieuwe leden regering voor

© reuters

Nieuwe EPA-baas, de topfiguur bij het milieuagentschap, is Gina McCarthy. Zij was al bij het Amerikaans milieuagentschap aan de slag als verantwoordelijke voor de luchtkwaliteit. Als haar benoeming aanvaard wordt door de Senaat, waar de oppositionele Republikeinen in de minderheid zijn, vervangt zij Lisa Jackson. Jackson kondigde eind december aan dat ze haar functie niet meer zal uitoefenen in de tweede ambtstermijn van president Obama.

Het EPA, een agentschap dat door vele de klimaatopwarming ontkennende Republikeinen minachtend wordt bekeken, werd door Obama opgedragen om de strijd tegen die klimaatverandering op te drijven met nieuwe regelgeving.

Clinton-getrouwe

In hetzelfde dossier verving de president zijn minister van Energie, Steven Chu, door een andere psychiater, Ernest Moniz van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology. Moniz was eerder al houder van die portefeuille onder de vroegere president Bill Clinton.

Derde door Obama aangekondigde benoeming was die van de 47-jarige Sylvia Mathews Burwell. Burwell, momenteel baas van de Walmart Foundation (het "goededoelenfonds" van de niet om zijn werknemersvriendelijke beleid bekende supermarktketen), wordt het nieuwe hoofd van Begroting in het Witte Huis. Ook Burwell werkte in de jaren '90 in deregering-Clinton.

De benoemingen van minister van Staat John Kerry, minister van Defensie Chuck Hagel (zij het na wekenlang gesteggel) en minister van financiën Jacob Lew werden reeds aanvaard door de Senaat.

Met de benoeming van de vrouwen McCarthy en Burwell hoopt Obama critici de wind uit de zeilen te nemen die hem verwijten, teveel mannen op hoge regeringsposten te zetten. (Belga/EA)

Onze partners