Obama schrapt Cuba van terreurlijst

Raul Castro en Barack Obama tijdens hun ontmoeting in Panama © REUTERS
Rudi Rotthier

De Amerikaanse president Barack Obama verwijdert Cuba van de lijst van staatssponsoren van terrorisme. Daardoor worden banktransacties tussen de landen makkelijker en kunnen de landen ambassades openen.

Het VS-Congres heeft 45 dagen tijd om tegen de beslissing van de president in te gaan en tot die periode is verstreken wordt de maatregel niet officieel van kracht. Maar de parlementaire procedure tegen de schrapping is lastig en het Witte Huis verwacht volgens een woordvoerder niet te veel weerstand.

Er blijven nog drie landen op de VS-lijst met terreursponsoren over: Iran, Soedan en Syrië.

Ronald Reagan

De beslissing van Obama komt enkele dagen na een ontmoeting met de Cubaanse leider Raul Castro, in het kader van de pan-Amerikaanse top in Panama.

Cuba was in 1982, onder VS-president Reagan, op de lijst beland omdat het een aantal “gewapende revoluties ondersteunde”. In die periode verleende Cuba ook onderdak aan Baskische terroristen en Columbiaanse guerrillastrijders.

“De omstandigheden zijn sinds 1982 veranderd”, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. “De wereld ziet er heel anders uit dan 33 jaar geleden”. Er waren volgens hem in de afgelopen zes maanden geen tekenen meer van Cubaanse steun aan terrorisme. Een Amerikaans rapport uit 2013 had vastgesteld dat Cuba geen wapens of training meer leverde aan paramilitaire groepen. Raul Castro had volgens Amerikaanse bronnen tijdens het overleg zijn verzekering gegeven dat dergelijke steun er niet meer komt.

Cuba herbergt nog wel een aantal Amerikanen die gezocht worden in eigen land, onder meer wegens terreurdaden.

Blokkade

In december kondigden de VS en Cuba aan dat ze hun diplomatieke betrekkingen zouden normaliseren. De plaats van Cuba op de terreurlijst zat de heropening van ambassades en de normale financiële betrekkingen tussen de landen in de weg. Amerikaanse banken mogen geen transacties doen met landen op de terreurlijst.

De Amerikaanse president is bij machte een aantal restricties op te heffen, onder meer wat reizen betreft, maar de opheffing van het handelsembargo tegen Cuba moet door het Congres worden gestemd. En hoewel de normalisering van de betrekkingen als “onvermijdelijk” wordt beschouwd, bestaat er in dat parlement wel een stevige oppositie tegen, onder meer van parlementsleden van Cubaanse komaf.

Reactie Cuba

Het Cubaans ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde opgetogen. “De regering van Cuba oordeelt dat de Amerikaanse president de juiste beslissing heeft genomen door Cuba van een lijst te halen waarop het nooit had mogen staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content