Obama scherp voor bloedige repressie in Libië

24/02/11 om 08:18 - Bijgewerkt om 08:18

De Amerikaanse president heeft zich voor het eerst uitgelaten over de crisis in het Noord-Afrikaanse land. Er is intussen sprake van meer dan 600 doden.

Obama scherp voor bloedige repressie in Libië

© Jim Lo Scalzo/EPA

Barack Obama heeft de gewelddadige repressie van de protesten in Libië "schandelijk en onaanvaardbaar" genoemd. De Libische regering zal verantwoordelijk worden gesteld voor haar daden, zei de Amerikaanse president.

Het was de eerste keer sinds het begin van de crisis dat Obama zich uitliet over het geweld in Libië. Hij maakte ook bekend dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton naar Genève vertrekt om er maandag een vergadering van de VN-Mensenrechtenraad over Libië bij te wonen.

Bloedbad

Muammar Khaddafi en zijn aanhangers strijden om hun greep op het westen van Libië en de hoofdstad Tripoli te behouden. Zo goed als het hele oosten van het land staat intussen onder controle van de oppositie, die de steun kreeg van vele overgelopen regeringstroepen.

Volgens nieuwe cijfers van de Internationale Federatie voor de Rechten van de Mens (FIDH) hebben de protesten tegen het regime van Khaddafi al aan zeker 640 mensen het leven gekost. Andere lokale bronnen gewagen al van duizenden doden.

Onze partners