Obama's ultieme schuldvergadering snel afgelopen

23/07/11 om 19:46 - Bijgewerkt om 19:46

Barack Obama en de leiders van het Congres kwamen kort samen voor een ultiem overleg over de verhoging van het schuldplafond.

Obama's ultieme schuldvergadering snel afgelopen

© Reuters

Binnen tien dagen, op twee augustus, moet beslist zijn over de verhoging van het schuldplafond. Anders komen de VS in een staat van wanbetaling terecht, een optie die zowel Obama als de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, afwijzen.

Aan de vergadering van de laatste kans, die maar 50 minuten duurde, namen John Boeher, de leidster van de democratische minderheid in het Huis, Nancy Pelosi, de chef van de Democratische meerderheid in de Senaat, Harry Reid, en de leider van de Republikeinse oppositie in de Senaat, Mitch McConnell, deel.

Over de uitkomst van de vergadering is niets bekend geraakt. De onderhandelaars verlieten het Witte Huis zonder verklaringen af te leggen.

Obama en Boehner zij aan zij De bijeenkomst was vrijdagavond samengeroepen door de Amerikaanse president Obama na het afspringen van de gesprekken met John Boehner.

Bij de start van de vergadering werd door niemand een verklaring afgelegd en werd ook niet geantwoord op vragen van journalisten. Obama en Boehner die het vrijdagavond nog helemaal oneens waren, bevonden zich bij de start zij aan zij en praatten heel stil.

Boehner blies onderhandelingen op

Na weken van harde onderhandelingen trok John Boehner vrijdagavond de deur achter zich toe. Daarmee bleef een akkoord over een plan van besparingen gekoppeld aan een verhoging van het plafond van de Amerikaanse schuld nog steeds uit.

Daarop reageerde Obama dadelijk met een persconferentie in het Witte Huis en nodigde hij de leiders van het Congres uit voor een zoveelste vergadering. (Belga/SD)

Onze partners