Obama: rookte hij of niet?

10/06/15 om 00:24 - Bijgewerkt om 00:24

Terwijl de wereldproblemen ons om de oren fluiten, zet de Amerikaanse pers een boom op over een foto die de woordvoerder van de Italiaanse premier Matteo Renzi verspreidde. In de foto, genomen tijdens de G7 top, lijkt president Obama in een pakje te graaien. Maar graait hij naar een sigaret of naar nicotinegum?

Obama: rookte hij of niet?

Obama met een pakje © /

Het beeld is niet veelzeggend, maar uitvergrotingen wijzen volgens sommige media duidelijk in de richting van sigaretten. Waarom zou je trouwens de kamer verlaten om gum te kauwen? vroeg een commentator zich af. Het is onbekend of Matteo Renzi rookt.

Barack Obama, die ooit meldde dat hij als tiener was beginnen te roken, en dat hij lange tijd een verstokte roker was, heeft als president loffelijke pogingen ondernomen om te stoppen. De daarvoor opgegeven redenen zijn: hij wil geen slecht voorbeeld zijn voor het land of voor zijn dochters; echtgenote Michelle wil dat hij ophoudt; hij wil zijn gezondheid niet in gevaar brengen.

De president zou in zijn tweede jaar in het Witte Huis, in 2010, "definitief" zijn gestopt, na ettelijke mislukte pogingen. In februari 2011 verklaarde Michelle publiekelijk dat Barack al bijna een jaar geen sigaret had aangeraakt. "Dat is een poos en ik ben trots op hem". Zijn toenmalige woordvoerder bevestigde dat Obama niet langer rookte.

Kauwgumincidenten

Hij kauwde daarentegen fanatiek op nicotinegum. The Guardian, op zijn Amerikaanse website, somt op hoe dat voor incidenten heeft gezorgd. In januari van dit jaar werd Obama in India bekritiseerd omdat hij tijdens het nationaal defilé op gum kauwde. Een jaar eerder overkwam hem hetzelfde tijdens een staatsbezoek aan China. Nog in 2014 kauwde Obama zijn rokersgum tijdens de D-Dag-herdenking in aanwezigheid van de Britse koningin Elizabeth.

Hij deed hetzelfde in Australië, aldus The Guardian, maar de Australiërs kon dat niet zoveel schelen.

De reacties in de VS zijn verdeeld. "Weet je wanneer ik wist dat Obama nog rookte", aldus komiek Dennis Miller, "Toen hij zei dat hij ermee kapte".

"Laat Obama alsjeblief een sigaret roken", titelde The Washington Post.

Het Witte Huis heeft niet gereageerd.

Lees meer over:

Onze partners