Obama reageert op rellen Ferguson: 'Amerika is niet wat het zou kunnen zijn' (video)

25/11/14 om 07:38 - Bijgewerkt om 07:43

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op televisie opgeroepen tot kalmte in Ferguson, waar rellen zijn uitgebroken na de vrijspraak voor een blanke politieagent die een zwarte tiener had neergeschoten.

Obama reageert op rellen Ferguson: 'Amerika is niet wat het zou kunnen zijn' (video)

Barack Obama © Belga Image

'We zijn een natie die gevormd is door recht. We moeten de beslissing van de grand jury aanvaarden', zei Obama in het Witte Huis.

Op een split screen konden de kijkers van CNN zien hoe betogers datzelfde moment optrokken naar het politiebureau en stenen en flessen gooiden naar de oproerpolitie.

Obama zei dat hij in verschillende gemeenschappen een 'diep wantrouwen' waarnam tussen minderheden en plaatselijke politie.

Constructief

De president richtte zich tot de inwoners van Ferguson. 'Jullie kunnen jullie bezorgdheden constructief kanaliseren, maar ook destructief. De ouders van Michael Brown (de doodgeschoten tiener, nvdr.) begrijpen wat het betekent om constructief te zijn, net als het grootste deel van de betogers.'

'Er is nooit een excuus voor geweld, zeker niet wanneer er veel mensen van goede wil zijn die de problemen willen oplossen. Maar zij die enkel focussen op geweld, moeten beseffen dat er werk te doen is en dat we dat niet moeten verdoezelen. Doen we dat, dan zal de woede misschien tijdelijk wegebben, maar op de lange termijn alleen maar opstapelen en is Amerika niet wat het zou kunnen zijn.'

'Ik heb er vertrouwen in dat we door te focussen op de problemen vooruitgang kunnen boeken in Ferguson maar ook in andere steden en gemeenschappen in dit land,' zo besloot hij. (KVDA)

Bekijk de videobeelden van CNN:

Lees meer over:

Onze partners