Obama pleit voor diplomatieke oplossing in Syrië en tegen bouw van muren

20/09/16 om 18:56 - Bijgewerkt om 18:55

De Amerikaanse president Barack Obama heeft opnieuw op een diplomatieke oplossing voor het conflict in Syrië aangedrongen. "In Syrië valt er uiteindelijk geen militaire zege te halen", zei hij dinsdag in zijn laatste toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Obama pleit voor diplomatieke oplossing in Syrië en tegen bouw van muren

© AFP

"We moeten de zware weg van de diplomatie voortzetten", verklaarde Obama. Ondertussen moeten verder hulpgoederen naar de noodlijdende Syrische bevolking gebracht worden, en moeten zij die in Syrië een politieke oplossing nastreven, ondersteund worden.

De Amerikaanse president waarschuwde voor de bouw van muren en schuttingen door individuele staten. "Een door muren omringde natie zal vandaag enkel zichzelf insluiten", zei hij. "We staan allemaal voor een beslissing: we kunnen met een beter model samenwerking en integratie vooruithelpen of ons in een diep verdeelde wereld terugtrekken." Staatsgrenzen, afkomst, stammen en religies mogen geen scheidslijnen in de internationale politiek zijn.

Het aantal democratieën in de wereld is de voorbije 25 jaar bijna verdubbeld. "Een kwarteeuw na het einde van de Koude Oorlog is de wereld in velerlei opzichten minder gewelddadig en welvarender dan voorheen", zei Obama, die in januari na acht jaar presidentschap zijn ambt neerlegt. De principes van de open markt, het internationale recht en de democratie blijven volgens hem de beste fundamenten voor menselijke vooruitgang.

Barack Obama noemde het communistische Noord-Korea een "woestenij" ("wasteland") en de Noord-Koreaanse kernproeven een gevaar voor de internationale veiligheid. "Als Noord-Korea een atoombom test, brengt dat ons allemaal in gevaar", aldus de president.

Ban Ki Moon: 'VN-lidstaten voeden oorlogsmachine in Syrië'

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki Moon, heeft verscheidene VN-lidstaten bekritiseerd voor het financieren van de bloedige burgeroorlog in Syrië met meer dan 300.000 doden. "Machtige beschermheren die de oorlogsmachine voeden, hebben ook bloed aan hun handen", zei Ban dinsdag bij de aanvang van het algemeen debat van de VN in New York.

Ban Ki-moon, VN-secretaris-generaal

Ban Ki-moon, VN-secretaris-generaal © REUTERS

In de Algemene Vergadering van de VN zijn afgevaardigden van regeringen aanwezig die gruweldaden tegen het Syrische volk genegeerd, mogelijk gemaakt, gefinancierd hebben of zelfs gepland en uitgevoerd, aldus Ban. Voor het nu meer dan vijf jaar durende conflict bestaat er volgens hem geen militaire oplossing.

De aanval op vrachtwagens van een hulpkonvooi in Syrië noemde Ban "weerzinwekkend". Bij de aanval op het Noord-Syrische dorp Urum al-Sughra werden maandagavond meer dan twintig burgers gedood bij het uitladen van hulpgoederen, volgens het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. "De hulpverleners die ginds levensreddende goederen leverden, waren helden. Zij die bombardeerden, waren lafaards." Na de aanval hebben de VN alle transporten van hulpgoederen stopgezet in het door burgeroorlog verscheurde land.

Het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen bestempelde de 72-jarige Zuid-Koreaan als "waanzin". De kans op een tweestatenoplossing wordt kleiner.

Daarnaast brengen de atoomtesten van Noord-Korea de internationale veiligheid in gevaar, terwijl het conflict in Oekraïne tot spanningen in Europa leidt. "Toch ben ik er na tien jaar in ambt meer dan ooit van overtuigd dat we de macht hebben een einde te maken aan oorlog, armoede en vervolging", verklaarde Ban.

(Belga/JH)

Onze partners