Obama pleegt topoverleg over 'specifieke dreiging' al-Qaeda

04/08/13 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:03

Amerikaans president Barack Obama heeft topoverleg gepleegd over een dreigende terreuraanslag van al-Qaeda op Amerikaanse of andere westerse doelwitten. De VS sluit in 22 landen ambassades en consulaten.

Obama pleegt topoverleg over 'specifieke dreiging' al-Qaeda

© Reuters

Amerikaans president Barack Obama heeft overleg gepleegd over een "specifieke" terreurbedreiging van al-Qaeda of een daaraan verbonden organisatie op Amerikaanse of andere westerse doelen. Bij dit overleg waren onder meer minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, minister van Defensie Chuck Hagel en enkele hoge veiligheidsadviseurs van de partij.

Volgens een mededeling van het Witte Huis is er sprake van een "potentiële terreurbedreiging die zich ontwikkelt op het Arabisch schiereiland". Die bedreiging is volgens de VS zeer specifiek: de plannen zouden vergevorderd zijn en de daders zouden al op locatie zijn. Daarom zijn er Amerikaanse ambassades en consulaten in 22 landen (voornamelijk moslimlanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika) gesloten.

Eerder sloten de VS en Groot-Brittannië en later ook Duitsland, Frankrijk en Nederland hun ambassades in Jemen. De Franse ambassade in Jemen vertegenwoordigt ook België. De FOD Buitenlandse Zaken volgt de situatie. Er zouden zich vijftien Belgische burgers in Jemen bevinden. Zij worden aangeraden het land te verlaten. (MI)

Lees meer over:

Onze partners