Obama overweegt wapens voor Syrische rebellen

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De VS zou zich opmaken om ‘dodelijke wapens’ te leveren aan de opstandelingen in Syrië. President Obama wil ‘agressiever’ gaan optreden om het einde van het Assad-regime te versnellen.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post op gezag van hooggeplaatste, zij het anonieme Amerikaanse regeringsbronnen. Eén en ander zou in een stroomversnelling gekomen zijn nu blijkt dat er in Syrië chemische wapens gebruikt zijn.

Eerder had Barack Obama gezegd dat het gebruik van chemische wapens voor de VS een ‘rode lijn’ was. Aangenomen werd dat hij daarmee bedoelde, dat er dan Amerikaanse militaire actie zou komen. Op een persconferentie in het Witte Huis nam hij echter gas terug. Het overschrijden van die rode lijn betekent “dat er opties zijn die we anders niet zouden overwegen, maar nu wel sterk in aanmerking nemen”, zei hij.

Militaire opties

Die opties kunnen volgens de bronnen van de Washington Post gaan van wapenleveringen aan de rebllen tot het instellen van een ‘no-fly zone’ in het Syrische luchtruim en zelfs ‘boots on the ground’ – het uitsturen van Amerikaanse soldaten. “Obama heeft de deur niet dichtgedaan voor eender welke militaire optie”, zei een anonieme regeringsfunctionaris.

Toch zou Washington hopen dat de diplomatie zelfs in dit stadium nog iets kan opleveren. Obama wil met name de Russische president Vladimir Poetin ervan overtuigen om zijn steun aan het regime van Bashar Al-Assad te staken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken gaat de komende dagen naar Moskou.

Risico’s

Obama’s opties zijn niet zonder risico’s. Als Amerika de rebellen bewapent, kunnen die zich later net zo makkelijk tegen de VS keren. In dat verband wordt er verwezen naar Afghanistan. Daar stuurde de VS in de jaren tachtig volop wapens naar de islamitische moedjahedin, die tegen de Sovjet-Unie vocht. Uit die strijdersgroepen ontstond Al-Qaeda.

Luchtoperaties in Syrië zijn gevaarlijk. De Syrische luchtafweer is relatief geavanceerd en opgesteld in dichtbevolkte gebieden. Het zou daar dus veel moeilijker opereren zijn dan in Libië in 2011.

Tegelijkertijd wordt gevreesd dat de Syrische chemische wapens in handen zouden vallen van terroristen. Er worden dan ook volop plannen gemaakt op de chemische wapensites meteen hermetische af te sluiten in geval Assad zou buigen onder e diplomatieke druk om op te stappen of zijn regime zou vallen.

Spook van Irak

Steeds duikt ook het spook van Irak op, waar de VS in 2003 massavernietigingswapens vermoedde en een oorlog begon die jaren aansleepte, terwijl die wapen niet bleken te bestaan.

Obama maande dan ook aan tot voorzichtigheid. “We moeten zorgen dat we zeker zijn dat we de feiten kennen. Als we te snel beslissen, zonder harde bewijzen, dan kunnen we in een positie komen te zitten waar we de internationale gemeenschap niet kunnen mobiliseren om ons te steunen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content