Obama over Trump: 'Natuurlijk heb ik mijn bezorgdheden'

14/11/16 om 23:51 - Bijgewerkt op 15/11/16 om 00:32

De uittredende Amerikaanse president Barack Obama zei dat de Verenigde Staten "een baken van hoop" en de "onmisbare natie" voor de internationale gemeenschap moeten blijven, minder dan een week nadat Donald Trump tot president verkozen werd. HIj riep Trump op om signalen van eenheid te geven, en had kritiek op de Democraten.

Obama over Trump: 'Natuurlijk heb ik mijn bezorgdheden'

President Barack Obama © REUTERS

Hoewel Donald Trump zich tijdens zijn campagne erg kritisch uitliet over de NAVO, zei Barack Obama dat de Republikein een voorstander is van een sterk bondgenootschap. Dat zou hij duidelijk gemaakt hebben tijdens zijn ontmoeting met Obama, afgelopen donderdag in het Witte Huis.

Obama sprak maandag op een persconferentie in het Witte Huis, aan de vooravond van zijn 'afscheidstournee', die hem onder meer naar Griekenland en Duitsland zal brengen. Hij zal de Europese bondgenoten proberen gerust te stellen na de verkiezing van Trump, die voor vele Europese leiders voor bezorgdheid zorgt.

'Trump moet signaal van eenheid uitsturen'

"Een boodschap die ik zal kunnen brengen is zijn inzet voor de NAVO en het transatlantische bondgenootschap", zei Obama daarover. "Deze allianties zijn niet alleen goed voor Europa, ze zijn ook goed voor de Verenigde Staten," benadrukte hij. Tegelijk gaf Obama ook toe zijn bezorgdheden te hebben over het presidentschap van Donald Trump.

"Natuurlijk heb ik mijn bezorgdheden. Trump en ik zijn het over een heleboel onderwerpen oneens."

Obama zei ook dat hij Trump had aangemaand "signalen van eenheid" te geven.

"Ik zei hem, zoals ik publiekelijk heb gezegd, dat omwille van de aard van de campagne en de bitterheid en de felheid ervan, het echt belangrijk is enige signalen van eenheid uit te sturen naar minderheden of vrouwen en anderen die zich zorgen maken".

Tijdens de campagne noemde Obama Trump "de meest onvoorbereide/ongeschikte presidentskandidaat ooit". Trump trok eerder de legitimiteit van Obama in twijfel, onder meer via zijn geboortecertificaat. Tijdens hun ontmoeting vorige donderdag kwam dat alles naar verluidt niet ter sprake.

'We hebben betere ideeën, maar... '

Obama had ook nog een boodschap voor zijn eigen partij. Hij riep de Democraten, die tijdens de verkiezingen een aantal verliezen leden in traditioneel linkse staten, op om te "vechten", en zich "overal in het land te tonen". "Een van de dingen die duidelijk moeten zijn voor de Democraten, is dat we door de spreiding van de bevolking over het hele land, overal moeten strijden en ons overal moeten tonen." Hij verwees naar de staat Iowa, die hij twee keer had binnengehaald en waar Hillary Clinton zelfs geen campagne had gevoerd nadat ze ver achterkwam in de peilingen. HIj noemde Wisconsin niet, waar Hillary geen enkel campagne-evenement hield omdat ze zeker was dat ze de staat niet kon verliezen - ze verloor hem.

"Ik geloof wat we betere ideeën hebben, maar ik geloof ook dat goede ideeën er niet toe doen als mensen ze niet horen. We moeten overal meedoen. We moeten overal opdagen".

(Belga/RR)

Onze partners