Obama over afgang tegen Romney: 'Ik was te beleefd'

11/10/12 om 05:34 - Bijgewerkt om 05:34

VS-president Barack Obama gaf voor het eerst uitleg bij zijn debatnederlaag tegen de Republikein Mitt Romney. Die heeft ondertussen een flink deel van zijn achterstand ingelopen.

Op het radioprogramma The Tom Joyner Morning Show lichtte Obama zijn makke debatprestatie van vorige week toe. Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney troffen elkaar in Denver. Vriend en vijand waren het erover eens dat Romney gewonnen had. Velen waren verbaasd dat Obama zo zwak was.

Geen gezondheidswandeling

"Het is redelijk om te stellen dat ik te beleefd was", zei Obama. "Soms is het moeilijk om steeds maar te blijven zeggen: 'Wat u zegt, is niet waar.' Je valt in herhaling. Maar het goeie nieuws is dat het maar het eerste debat was."

Obama kondigde aan dat hij actiever uit de hoek zal komen in het volgende van de drie presidentiële debatten, dat volgende week doorgaat. Tegelijk relativeerde hij Romney's remonte in de peilingen.

"Gouverneur Romney maakte maand na maand vergissingen, dus zag het er kunstmatig uit alsof dit een gezondheidswandeling zou worden. Maar intern begrepen we dat het nipt zou worden. Dat is de laatste drie-vier dagen gebeurd, maar het ook al na de conventies kunnen gebeuren, als de Republikeinen niet zo'n slechte conventie gehad hadden."

Romney op kop

In een aantal nationale peilingen heeft Romney de laatste paar dagen de leiding genomen. Volgens het gemiddelde van de gespecialiseerde website RealClearPolitics heeft Romney in de nationaal een voorspong van 1,5 procent genomen. Dat is niet bijzonder veel, maar het is wel de eerste keer sinds hij in het voorjaar de Republikeinse nominatie veiligstelde dat Romney op kop rijdt.

Ook in de strijdstaten, waar de presidentsverkiezing beslist zal worden, maakt hij veel van zijn achterstand goed. In het cruciale trio Ohio, Florida en Virginia, waar Obama tot aan de vooravond van het debat aan een steeds grotere voorsprong bouwde, is het weer nek aan nek. Zelfs in Michigan en Pennsylvania, twee staten waar Obama tot een paar dagen terug gewonnen spel leek te hebben, kan de race weer competitief worden.

Biden onder druk

Vannacht Belgische tijd gaat in Kentucky het debat door tussen vicepresident Joe Biden en Romney's running mate, Congresman Paul Ryan uit Wisconsin. De zenuwen staan gespannen (sommige waarnemers spreken van het belangrijkste vicepresidentiële debat ooit) en de druk ligt vooral bij Biden. Hij moet de meubelen zien te redden voor zijn kopman.

Daar zijn precedenten voor. In 2004 verloor president George W. Bush het eerste debat van de Democraat John Kerry, waarna vicepresident Dick Cheney korte metten maakte met John Edwards. Bush werd vervolgens opnieuw verkozen.

Obama en Romney treffen elkaar weer volgende dinsdag in Hempstead, New York. Het derde en laatste debat gaat op 22 oktober door in Boca Raton, Florida. De verkiezingen vindt plaats op dinsdag zes november. (TV)

Onze partners