Obama: ‘Ook vandaag nog wordt stemmen moeilijk gemaakt, strijd tegen racisme niet voorbij’

Laura Bush, Michelle Obama, Barack Obama en John Lewis op de herdenking van de mars in Selma, in 1965. © Belga

Amerikaans president Barack Obama zei op de herdenking van een protestmars van de zwarte burgerrechtenbeweging in 1965 dat de strijd tegen racisme nog niet gestreden is. De Republikeinen kregen een vingerwijzing.

In de Amerikaanse stad Selma heeft president Barack Obama de eerste vrijheidsmars van vijftig jaar geleden herdacht. Obama riep op om de strijd tegen de discriminatie in de Verenigde Staten verder te zetten. ‘Onze mars is nog niet afgelopen’, klonk het.

In maart 1965 hielden honderden manifestanten een vreedzame mars voor gelijke burgerrechten. De betogers werden toen hardhandig aangepakt door de politie. Obama benadrukte dat er sindsdien veel vooruitgang is geboekt. ‘Als jullie denken dat er niets is veranderd, vraag het dan eens aan iemand die in de jaren vijftig in Selma, Chicago of Los Angeles woonde’, zo zei hij.

Tegelijk riep de president op om waakzaam te blijven en niet mee te gaan in het discours dat het racisme is verdwenen. ‘Het volstaat om de ogen, de oren en ons hart te openen om te zien dat de schaduw van de rassenproblematiek nog steeds over ons hangt’, verklaarde hij in een toespraak voor enkele tienduizenden mensen die voor de herdenking van de mars naar het stadje in de staat Alabama waren afgezakt.

Martin Luther King

Twee weken na de mars van 7 maart 1965 trokken duizenden personen onder leiding van Martin Luther King van Selma naar de hoofdstad van Alabama, Montgomery, zo’n 90 kilometer verderop.

Op 6 augustus 1965 ondertekende de democratische president Lyndon Johnson de Voting Rights Act, die aan iedereen stemrecht toekende en vele obstakels wegnam voor Afro-Amerikanen die zich op de kieslijsten wilden inschrijven.

Republikeinen

Toch is het debat nog steeds actueel. Zo beschuldigen de Democraten de Republikeinen er nog regelmatig van om onder het mom van de strijd tegen de kiesfraude in sommige staten bijkomende voorwaarden op te leggen met betrekking tot de identificatie van de kiezers, in een poging om bepaalde minderheden te ontmoedigen hun stem uit te brengen.

‘Vandaag de dag zelfs, vijftig jaar na Selma, worden er in het hele land wetten gemaakt om het stemmen moeilijker te maken’, zo waarschuwde Obama. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content