Obama ondertekent controversiële terrorismewet

01/01/12 om 15:02 - Bijgewerkt om 15:02

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die het Amerikaanse militaire apparaat onbeperkt het recht geeft om over de gehele wereld mensen die verdacht worden van terrorisme of het steunen ervan voor onbepaalde duur vast te zetten zonder enige vorm van proces.

Obama ondertekent controversiële terrorismewet

© epa

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die het Amerikaanse militaire apparaat onbeperkt het recht verleent om over de gehele wereld mensen die verdacht worden van terrorisme of het steunen ervan voor onbepaalde duur vast te zetten zonder enige vorm van proces.

Het militaire VS-budget voor het jaar 2012 dat Obama ondertekende bevat een zeer controversiële appendix, de Indefinite Detention Bill. Deze geeft het Amerikaanse militaire apparaat onbeperkt het recht om over de gehele wereld mensen die verdacht worden van terrorisme of het steunen ervan voor onbepaalde duur vast te zetten zonder enige vorm van proces. Hoewel Obama zich zelf geruime tijd tegen de wet verzette, gaf hij dan toch zijn akkoord.

Aan de ondertekening voegde Obama een zogenaamd 'signing statement' toe, een soort presidentiële bedenking waarin hij zijn "ernstig voorbehoud" bij de door burger- en mensenrechtenorganisaties gelaakte wet maakt. "Ik onderteken de wet hoewel ik ernstige bedenkingen heb bij bepaalde punten zoals de arrestatie, het verhoor en strafrechterlijke vervolging van veronderstelde terroristen", schrijft Obama.

Veel gevaarlijker dan Patriot Act

Critici hebben de Indefinite Detention-wet al bestempeld als nog veel gevaarlijker voor de burgervrijheden dan de destijds gecontesteerde, maar nog steeds van kracht zijnde Patriot Act-wetgeving van Obama's voorganger George Bush.

Obama verzette zich lange tijd tegen het gezamenlijke wetsontwerp van zijn Democratische partijgenoot Carl Levin en de voormalige Republikeinse presidentskandidaat John McCain, maar liet zich uiteindelijk over de streep trekken nadat de oorspronkelijke tekst werd aangepast waardoor de wet nu uitdrukkelijk niet voor VS burgers geldt. Bedoeling van de uitbreiding van de legerbevoegdheden is de "strijd tegen al-Qaida" legaal te vereenvoudigen. (Belga/VF)

Lees meer over:

Onze partners