Obama onder vuur voor controversieel campagnespotje (VIDEO)

10/08/12 om 05:56 - Bijgewerkt om 05:56

Barack Obama krijgt kritiek voor een campagnespotje waarin een ontslagen staalarbeider insinueert dat Mitt Romney verantwoordelijk was voor de dood van zijn vrouw. Het is niet eens zijn eigen spot, maar de VS-president zit wel in het defensief.

Obama onder vuur voor controversieel campagnespotje (VIDEO)

© Reuters

Hoofdrolspeler in de televisiespot is Joe Soptic, een 64-jarige staalarbeider. Hij verloor zijn baan toen zijn fabriek, GS Industries in Kansas City, in 2001 gesloten werd. Ze was in 1993 overgenomen door Bain Capital, de investeringsfirma die Mitt Romney in de jaren tachtig oprichtte en jarenlang leidde.

"Toen Mitt Romney en Bain de fabriek sloten, verloren mijn familie en ik onze ziekteverzekering", zegt Soptic in het spotje. "Korte tijd later werd mijn vrouw ziek. Ze overleed 22 dagen daarop."

De beschuldiging tussen de regels was duidelijk: de dood van Soptics vrouw Ilyona, die geveld werd door kanker, was Romney's schuld. De spot zorgde dan ook voor de nodige controverse. "Ik dacht dat Obama een nieuw soort politicus was", reageerde Romney in een radio-interview. "Dit is erg teleurstellend."
In de fout
Niet onbelangrijk detail: de bewuste spot komt niet van de Obama-campagne zelf, maar van Priorities USA, een politieke actiegroep die de president steunt. Obama had zich simpelweg kunnen distantiëren van de spot, ware het niet dat zijn woordvoerster Jen Psaki in de fout ging.

Zij zei dat de Obama-campagne niks te maken had met het spotje en Soptic niet kende. Een onwaarheid, want Soptic verscheen maanden geleden al in het allereerste spotje van de campagne zelf waarin Romney werd aangevallen op zijn verleden bij Bain Capital. Later werd hij nog eens opgevoerd in een telefoonconferentie met reporters.

Creatief met de waarheid

Daar bleef het overigens niet bij qua creatief omspringen met de waarheid.

Toen Bain in 1993 in Soptics staalfabriek investeerde, was dat wel degelijk onder het leiderschap van Mitt Romney. Toen het de fabriek in 2011 sloot, stond Romney naar eigen zeggen echter niet meer actief aan het roer bij Bain, al vermeldden de officiële documenten hem nog wel als CEO. (In hoeverre Romney op dat moment een vinger in de pap had bij Bain is op zich ook al een fikse campagnecontroverse.)

In ieder geval: Soptics vrouw stierf in 2006, toen Romney gouverneur was van Massachusetts en dus daadwerkelijk weg was bij Bain. CNN berichtte dat Ilyona Soptic toen ziekteverzekering had via haar eigen werk, maar dat bleek fout, al grepen Romney's woordvoerders het wel gretig aan om de spot af te kraken.

Pure fictie

De controverse geeft aan hoe onfraai het eraan toe gaat in deze Amerikaanse presidentscampagne en hoe groot de rol van groepen als Priorities USA is. Die zogenaamde 'SuperPAC's' (PAC staat voor Political Action Committee) mogen sinds een omstreden beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2010 onbeperkt - en vaak anoniem - geld inzamelen om politieke boodschappen de wereld in te sturen.

Theoretisch zijn ze onafhankelijk van de kandidaten en mogen ze zelfs geen contact hebben met de campagnehoofdkwartieren, maar dat is pure fictie. Zowat alle SuperPAC's worden bemand door voormalige partijkaders en campagnefunctionarissen. Aan het hoofd van Priorities USA staat Bill Burton, een voormalige Witte Huis-medewerker van obama.

200 miljoen dollar

De Democratische SuperPAC's zijn echter klein bier vergeleken met de Republikeinse. Alleen al Crossroads, de groep die geleid wordt de George W. Bush' oude campagnegoeroe Karl Rove, heeft een campagnekas waar naar verluidt meer dan 200 miljoen dollar (165 miljoen euro) in zit. Dat er een einde komt aan spotjes die overlopen van halve waarheden en hele insinuaties, is dan ook op zijn zachtst gezegd onwaarschijnlijk.

Het Romneykamp pakte de laatste dagen ook zelf weer uit met twee spots die alom gelaakt werden omdat ze zo kort door de bocht gingen. In één daarvan wordt gesteld dat Obama met zijn ziektewet oorlog voert tegen religie. In de andere wordt Obama ervan beschuldigd dat hij de verplichting voor uitkeringstrekkers om werk te zoeken en/of opleidingen te volgen wil afschaffen. Bijgevolg zijn ook de Democraten kwaad.

Happy end

En Joe Soptic? Die is gelukkig hertrouwd en heeft met zijn pensioen en een bijbaantje als klusjesman op een school nu weer hetzelfde inkomen al toen zijn fabriek dichtging, vertelde hij aan The Washington Post. "Uiteindelijk heeft het verhaal toch nog een happy end gekregen."(TV)


Onze partners