Obama nomineert John Kerry voor Buitenlandse Zaken

22/12/12 om 00:30 - Bijgewerkt om 00:30

VS-president Barack Obama heeft senator en ex-presidentskandidaat John Kerry voorgedragen als zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Obama nomineert John Kerry voor Buitenlandse Zaken

© Reuters

Kerry volgt in januari Hillary Clinton op. Zij had al een tijd geleden aangekondigd dat ze zou passen voor een nieuwe termijn op het State Department. De beoogde opvolgster van Clinton, huidig ambassadeur bij de VN Susan Rice, bedankte vorige week voor de job.

Lange carrière

Rice kwam in woelig water terecht na haar onduidelijke verklaringen over het 'Benghazi-incident' in september, waarbij de VS-ambassadeur in Libië om het leven kwam. Amerikaanse ministers moeten bevestigd worden door de Senaat en een aantal Republikeinen hadden aangekondigd dat ze Rice' benoeming daar zouden tegenhouden. Voor John Kerry zal dat zo goed als zeker geen enkel probleem opleveren.

"John's hele leven is een voorbereiding voor deze rol", zei Obama in het Witte Huis. Hij wees op Kerry's legerdienst in Vietnam en diens bijna dertig jaar lange carrière in de senaat, waar hij een vooraanstaand lid is van de commissie Buitenlandse Zaken.

Onbekende Obama

Kerry, die afkomstig is uit Massachusetts, was presidentskandidaat in 2004. Hij verloor van George W. Bush. Op de Democratische Conventie dat jaar in Boston koos hij als hoofdspreker wel de toen nog onbekende senaatskandidaat Barack Obama. Obama gooide hoge ogen met zijn speech en lanceerde op die manier zijn carrière in de nationale Amerikaanse politiek.

Door Kerry's vertrek komt er een zetel vrij in de Senaat, waar de Democraten een zuinige meerderheid hebben. Er wordt op gerekend dat de Republikein Scott Brown daar een gooi naar zal doen. Hij is de Republikein die de Democraten in 2010 de onneembaar geachte zetel van de overleden Ted Kennedy afsnoepte. Bij de verkiezingen van november moest Brown het echter alweer afleggen tegen de linkse Harvardprofessor Elizabeth warren.

Aan Democratische zijde wordt uitgekeken naar Ted Kennedy Jr., de zoon van de overleden senator. Ook acteur Ben Affleck zou eraan denken om zich kandidaat te stellen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners