Obama noemt VS-bombardement ziekenhuis 'tragedie' - AzG trekt zich terug

04/10/15 om 10:53 - Bijgewerkt om 15:20

Amerikaans president Barack Obama heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en hun families van het luchtbombardement op een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz, in het noorden van het Afghanistan.

Obama noemt VS-bombardement ziekenhuis 'tragedie' - AzG trekt zich terug

President Obama © REUTERS

De president heeft het in een persbericht over "een tragedie". Artsen Zonder Grenzen (AZG) zegt dat de bombardementen zijn uitgevoerd door de internationale coalitie. Het Amerikaanse leger heeft toegegeven dat het op dat moment luchtaanvallen uitvoerde in het gebied.

AZG heeft intussen al zijn personeel teruggetrokken uit Kunduz. Dat de hulporganisatie zich volledig terugtrekt, is vooral slecht nieuws voor de bevolking van Kunduz, die zich staande moet houden nu het Afghaanse leger en de taliban strijden voor de controle over de stad en omgeving. Het ziekenhuis was de enige plek in Kunduz waar men ernstige oorlogsverwondingen kon verzorgen in het noordoosten van Afghanistan.

Onderzoek

Bij de aanval op het ziekenhuis vielen 19 doden en tientallen gewonden. Onder de doden zijn 12 AZG-medewerkers. Onder de zeven gestorven patiënten zijn drie kinderen. Er is ook sprake van 37 gewonden. Volgens de hulporganisatie kan het ziekenhuis gezien de schade niet meer functioneren. De patiënten in kritieke toestand werden naar andere instellingen verplaatst.

AZG eist een onafhankelijk onderzoek. Het Amerikaanse ministerie van Defensie kondigde al aan dat het een "diepgaand onderzoek" is gestart naar de gang van zaken.

"We zullen de resultaten van de onderzoek afwachten alvorens een definitief oordeel te vellen over de omstandigheden van deze tragedie", staat in het persbericht van Obama. (Belga/TE)

Onze partners