Obama: 'Niet zeker dat akkoord Oost-Oekraïne toegepast zal worden'

18/04/14 om 00:07 - Bijgewerkt om 00:07

Bron: Belga

In Genève is een akoord gesloten om de spanningen in het oosten van Oekraïne te ontzenuwen. Komt daar ook iets van? Eerst zien en dan geloven, zegt VS-president Barack Obama.

Obama: 'Niet zeker dat akkoord Oost-Oekraïne toegepast zal worden'

Barack Obama © REUTERS

Een sceptische Obama waarschuwde donderdagavond dat bij een impasse, er nieuwe Amerikaanse en Europese sancties zouden volgen tegen Rusland. "Ik denk niet dat we over eender wat zeker kunnen zijn in dit stadium. De mogelijkheid bestaat dat de diplomatie tot een de-escalatie van de situatie kan leiden."

Volgens de Amerikaanse president "zullen nog meerdere dagen nodig zijn om te bekijken of de verklaringen concreet worden". Met de Europese landen hebben de VS "bijkomende maatregelen voorbereid" die Rusland opgelegd kunnen worden, "indien we geen reële verbetering van de situatie zien."

Obama had het ook over de Russische 'intimidatie' door de massale aanwezigheid van soldaten nabij de grens met Oekraïne. Hij ziet "de hand van Rusland" in de huidige "chaos" in het oosten en zuiden van Oekraïne.

De Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier bestempelde het akkoord als "een eerste belangrijke stap", maar "nog vele stappen moeten volgen". Obama hield ook telefonisch overleg met bondskanselier Angela Merkel, net als met de Britse premier David Cameron.

Akkoord

De VS, Rusland, Europa en Oekraïne bereikten donderdag in Genève een akkoord over een stappenplan om de crisis te ontmijnen. Het document verklaart dat "alle illegale gewapende groepen ontwapend moeten worden, alle illegaal bezette gebouwen opnieuw aan hun legitieme eigenaars moeten worden afgestaan, alle illegaal bezette straten, pleinen en andere publieke plaatsen in de Oekraïense steden vrijgemaakt moeten worden." (Belga/TV)

Onze partners