Obama: 'Niemand luistert uw telefoontjes af'

07/06/13 om 22:32 - Bijgewerkt om 22:31

Barack Obama heeft een poging gedaan om bezorgde Amerikanen gerust te stellen over het binnenlandse spionageprogramma van de VS. Volgens de VS-president is dat nodig in de strijd tegen terrorisme.

Obama: 'Niemand luistert uw telefoontjes af'

© Reuters

"100 procent veiligheid en 100 procent privacy is nu eenmaal onmogelijk", zei Obama vrijdag in Californië bij een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

Obama zei dat geheime dienst NSA en de FBI weliswaar digitale gegevens scannen, maar daarbij echt niet gesprekken van gewone burgers afluisteren. "Niemand luistert uw telefoontjes af", zei de president.

PRISM

De Amerikaanse overheid gebruikt het spionageprogramma PRISM om in te breken op de servers van Facebook, Google, Skype, Apple en andere internetbedrijven om zo informatie te verzamelen over personen die mogelijk een dreiging vormen voor de Verenigde Staten.

Een woordvoerder van de Amerikaanse overheid haastte zich vrijdag te vertellen dat alleen niet-Amerikanen worden gescreend, maar een Amerikaanse jurist bevestigde al enkele maanden geleden aan elsevier.nl dat het programma ook voor Amerikaanse staatsburgers wordt ingezet.

Hype

De internetbedrijven ontkennen dat hun servers worden gebruikt voor spionage. "We geven geen enkele overheidsinstelling toegang tot onze servers, en overheidsinstellingen moeten een bevel van de rechtbank hebben", zei een woordvoerder van Apple tegen The Wall Street Journal.

Obama zei dat de kritiek op het Amerikaanse veiligheidsapparaat de vormen van een 'hype' begint aan te nemen. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Lees meer over:

Onze partners