Obama: 'Newtown, jullie staan niet alleen'

17/12/12 om 06:51 - Bijgewerkt om 06:51

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de inwoners van Newtown (Connecticut) "de liefde en de gebeden van de hele natie" aangeboden.

Obama: 'Newtown, jullie staan niet alleen'

© AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de inwoners van Newtown (Connecticut) "de liefde en de gebeden van de hele natie" aangeboden. Hij deed dat tijdens een wake ter nagedachtenis van de slachtoffers van het bloedbad in de Sandy Hook-basisschool. De president herhaalde dat hij er alles aan zal doen om dergelijke tragedies in de toekomst te voorkomen. "We kunnen dergelijke gebeurtenissen niet als routine aanvaarden." "Newtown, jullie staan niet alleen. Doorheen het hele land werd er samen met jullie gehuild", aldus Obama.

De president prees de moed van het schoolpersoneel. "Ze reageerden zoals wij allemaal zouden willen reageren in dergelijke verschrikkelijke omstandigheden. Met moed en liefde, hun leven gevend om de kinderen te beschermen die ze onder hun hoede hadden."

Het is de vierde keer sinds hij president werd, dat Obama dergelijk bloedbad meemaakt. "We kunnen dit niet meer tolereren. Er moet een einde aan komen. En daarvoor moeten we veranderen", klonk het.

Obama gaf toe dat "geen enkele wet het kwaad kan uitroeien", maar beloofde dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om nieuwe tragedies te voorkomen, waarmee hij enigszins op strengere wapenwetgeving hintte. De eerste verantwoordelijkheid van een samenleving is om haar kinderen te beschermen, klonk het nog.

"Kunnen we oprecht zeggen dat we als land voldoende doen om aan die verplichting te voldoen? Het antwoord is nee. We kunnen ongetwijfeld meer doen", aldus nog Obama, die ook de namen van de twintig omgekomen kinderen voorlas. (Belga/INM)

Onze partners