Obama negeerde advies over Libische oorlog

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het advies van twee advocaten van de regering over de oorlog in Libië genegeerd. Die hadden Obama afgeraden de militaire acties in Libië voort te zetten zonder de steun van het Congres.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het advies van twee advocaten van de regering over de oorlog in Libië genegeerd. Die hadden Obama afgeraden de militaire operaties in Libië voort te zetten zonder de goedkeuring van het Congres. Dat schrijft The New York Times.
Eerder deze week daagden 10 parlementsleden Obama voor de rechter, omdat de Amerikaanse deelname aan de oorlog in Libië volgens hen ongrondwettelijk is. Daarvoor beroepen ze zich op de War Powers Resolution die stelt dat een president 60 dagen na het begin van een oorlog de toestemming moet krijgen van het Congres. Krijgt hij die niet, dan moet hij de troepen binnen de maand terugtrekken. De 60 dagen zijn voorbij, en Obama heeft die parlementaire toestemming niet gevraagd.

Nu blijkt dat ook 2 topadvocaten van de regering, één van het
Pentagon en één van de minister van Justitie, Obama hadden aangeraden de toestemming aan het Congres te vragen. Andere advocaten in het Witte Huis waren echter een andere mening toegedaan. Zij beschouwden de militaire operaties van de VS in Libië niet als oorlog, maar als ondersteuning van de NAVO-actie.

Intussen heeft zaterdag in het Egyptische Kaïro een conferentie plaatsgevonden met de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie over de toekomst van Libië. Op de vergadering werd gewezen op de noodzaak om via “een politiek proces” een uitweg uit het conflict te zoeken. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content