Obama: Mislukte executie Oklahoma is niet humaan

De executie van Clayton Lockett (L) in Oklahoma (VS) mislukte, met afschuwelijke gevolgen. Die van Charles Warner (R), die dezelfde dag zou terechtgesteld worden, werd vervolgens uitgesteld. © REUTERS

Het Witte Huis noemt de executie van Clayton Lockett die niet goed verliep, inhumaan. Lockett werd wakkert na zijn dodelijke injectie, spartelde nog een halfuur half bewusteloos tegen en overleed uiteindelijk aan een massieve hartaanval.

De executie van Lockett “voldeed niet aan de menselijke normen.” Dat zei VS-president Barack Obama’s woordvoerder Jay Carney tijdens een gesprek met de pers. Hoewel Obama voorstander is van de doodstraf, uit hij kritiek op de wijze waarop een eind is gekomen aan het leven van Lockett.

Misdaad

Obama vindt dat de doodstraf kan worden uitgevoerd als er sprake is van een zeer wrede en verschrikkelijke misdaad. ‘Maar ook in die gevallen hebben we een norm in dit land, dat zelfs als de doodstraf van toepassing is, deze moet worden uitgevoerd op humane wijze.’

Dat was volgens Carney bij de executie van Lockett in de staat Oklahoma niet het geval.

Mompelen

De 38-jarige Lockett, die is veroordeeld voor moord, begon nadat hij een dodelijke injectie kreeg en het bewustzijn verloor hevig te kronkelen, naar adem te happen en te mompelen. Gevangenispersoneel schermde het tafereel met een gordijn af en zette de executie stop.

Lockett stierf uiteindelijk na bijna een uur aan een hartaanval. Het was de eerste executie die in Oklahoma werd uitgevoerd met een nieuw middel. De cocktail bevatte een verdovende stof, en werd gevolgd door injecties met middelen die verlammen en het hart stoppen.

Gevangenissen

Amerika kampt met een tekort van het middel waarmee de doodstraf eerder werd uitgevoerd. De cocktail werd veelal gemaakt in Europa en het middel wordt niet meer verkocht aan Amerikaanse gevangenissen. omdat de fabrikanten weigeren mee te werken aan executies.

Overigens wordt de doodstraf steeds minder vaak uitgevoerd in de Verenigde Staten. Vorig jaar werd de straf 39 keer uitgevoerd, het laagste aantal sinds 1994. Behalve het tekort aan de cocktail, komt dit ook de afnemende steun onder de Amerikaanse bevolking voor de doodstraf. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content