Obama mikt op sociale rechtvaardigheid in kiescampagne

10/04/12 om 17:08 - Bijgewerkt om 17:07

Huidig president van de Verenigde Staten, Barack Obama loopt in de peilingen verder uit op zijn mogelijke Republikeinse uitdagers. 64 procent zou hem sympathieker vinden dan zijn potentiële rivalen.

Obama mikt op sociale rechtvaardigheid in kiescampagne

© Reuters

Zeven maanden voor de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten heeft Barack Obama zijn voorsprong op zijn mogelijke Republikeinse uitdagers kunnen uitbouwen. Volgens een nieuwe peiling heeft hij voor het eerst in maanden duidelijk afstand genomen van de concurrentie. De opiniepeilers waren aanvankelijk van een eerder krappe voorsprong van Obama uitgegaan, tijdelijk was er zelfs sprake van een mogelijke nek-aan-nekrace.

51 procent van de bevraagden wil volgens de jongste peiling van de Washington Post en televisiezender ABC voor Obama stemmen. Slechts 44 procent zou voor ex-gouverneur en multimiljonair Mitt Romney kiezen, aldus de Post. Als de aartsconservatieve Rick Santorum voor de Republikeinen zou aantreden, wordt Obama's voorsprong alleen maar groter. Maar het maakt de president voorlopig niet veel uit, want de verkiezing is pas op 6 november.

64 procent vindt Obama sympathieker

Volgens de nieuwste bevraging vindt 64 procent van de Amerikanen Obama sympathieker dan zijn mogelijke tegenstanders. Romney krijgt hiervoor slechts een kwart van de bevraagden achter zich. Ook bij "vrouwenthema's", in onderwerpen als "bescherming van de middenklasse" en arbeidsplaatsen ligt Obama op kop. De slappe economische toestand in de VS lijkt de achillespees van de president te vormen. Op dat vlak hebben de Amerikanen volgens de peiling meer vertrouwen in Romney.

Romney vermoedelijke tegenstander Obama

Romney ligt na de voorverkiezingen van de Republikeinen in zowat de helft van de 50 staten afgetekend voor op Santorum en wordt daarom beschouwd als de vermoedelijke tegenstander van Obama. Hij was jarenlang actief in de vrije economie en benadrukt steeds zijn bekwaamheid op dat gebied. Hij wil daarom van de economische toestand het hoofdthema van zijn campagne maken en verwijt Obama inmiddels op dat vlak totaal mislukt te zijn.

Obama mikt op sociale rechtvaardigheid

De president, daarentegen, mikt op het thema sociale rechtvaardigheid. Hij beschuldigt de Republikeinen van "sociaal darwinisme", die zich meer om de rijken en sterken in de Amerikaanse maatschappij bekommeren. (Belga/INM)

Onze partners