Obama: 'Michelle zal nooit presidentskandidaat zijn'

30/11/16 om 04:11 - Bijgewerkt om 04:10

Het was de droom van velen - vooral van vele Democraten - tijdens de voorbije verkiezingscampagne: Michelle Obama als presidentskandidaat. Het zal er nooit van komen, zegt haar echtgenoot nu.

Obama: 'Michelle zal nooit presidentskandidaat zijn'

Michelle Obama poseert voor selfies met kinderen van militaire families © REUTERS

President Barack Obama kreeg de vraag voorgeschoteld op 9 november, een dag na de presidentsverkiezingen, door het blad Rolling Stone: moet Michelle zich verkiesbaar stellen?

Obama: "Michelle zal nooit deelnemen aan verkiezingen. Ze is zo getalenteerd als de besten die ik ken. Je kunt vaststellen dat ze een weerklank vindt bij de Amerikanen. Maar ik grap dat ze te verstandig is om in de politiek te willlen stappen".

Vorige maand, in een gesprek met de radioshow 'Sway in the Morning' zei Obama dat Michelle "niet het geduld heeft of de goesting om zelf kandidaat te worden. Daar kun je een weddenschap op afsluiten".

'Echt trots'

Tijdens de Democratische Conventie en tijdens de laatste weken van de campagne gaf Michelle Obama enkele van de meest memorabele toespraken van het politieke jaar.

Gedurende de eerste presidentscampagne van haar echtgenoot werd ze te radicaal geacht door vele Republikeinen. Ze werd ook een tijdje achtervolgd door haar uitspraak tijdens die campagne: "Voor het eerst in mijn volwassen leven ben ik echt trots op mijn land omdat de indruk bestaat dat de hoop eindelijk terug is". Dat je lange tijd niet "echt trots" zou kunnen zijn op je land leek voor vele conservatieven op een soort landverraad.

Maar gaandeweg wist Michelle zich in de gratie te werken, ook van conservatieve groepen, onder meer door haar werk voor militaire families en veteranen. Tegenwoordig is ze een van de meest populaire figuren in het land.

Onze partners