Obama mengt zich in Iraakse burgeroorlog: oorlogsschip in Perzische golf

15/06/14 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:46

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft een vliegdekschip naar de Perzische Golf gestuurd. Daarmee lijken de Amerikanen een militaire actie in Irak ernstig te overwegen.

Obama mengt zich in Iraakse burgeroorlog: oorlogsschip in Perzische golf

USS George H. W. Bush © Reuters

De beslissing is er gekomen nadat de jihadisten van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISAL) de afgelopen dagen alsmaar meer delen van Noord- en Oost-Irak onder hun controle kregen. Het vliegdekschip, de USS George HW Bush, naar de Golf laten overbrengen geeft de Amerikaanse president Barack Obama meer mogelijkheden "voor mochten militaire opties nodig zijn om Amerikaanse burgers en belangen in Irak te beschermen", aldus Pentagonwoordvoerder John Kirby.

Vrijdag had Obama laten weten dat hij in de loop van de komende dagen zou beslissen over zijn houding tegenover de opmars van de jihadisten. Hij verduidelijkte "een waaier aan opties" te bestuderen "om de Iraakse veiligheidstroepen te ondersteunen", zonder aan te geven of dat betekent dat er luchtaanvallen zullen komen.

In Irak heeft het regeringsleger de controle heroverd over drie steden in de buurt van Bagdad. De troepen bereiden een tegenoffensief voor in het noorden van het land. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners