Obama lanceert banenplan van 447 miljard dollar

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn langverwachte banenplan aan het Congres voorgesteld.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond in het Congres in Washington zijn langverwachte banenplan voorgesteld. Hij deed dat uitzonderlijk voor een voltallig Congres, dat is normaal enkel voor de State of The Union gereserveerd of andere heel belangrijke onderwerpen. Obama deed dat eerder ook al met zijn voorstellen om de gezondheidszorg te hervormen. Dat hij het nu opnieuw doet voor zijn banenplan, benadrukt het belang ervan.

Het plan – officieel de ‘American Jobs Act’ – bevat maatregelen voor een totaalbedrag van 447 miljard dollar (321 miljard eur). Daarvan bestaat 240 miljard uit belastingvoordelen. Die 447 miljard dollar is de helft van het vorige stimulusplan dat Obama lanceerde om de economie aan te zwengelen.

Obama riep de verzamelde Democraten en Republikeinen op het “politieke circus” te stoppen. Hij zei dat deze wet “meteen moest worden goedgekeurd” en dat niemand er iets tegen kon hebben. Obama waarschuwde de Republikeinen in bedekte maar ook onbedekte termen voor een afwijzen.

Voor de Amerikaanse volksvertegenwoordigers legde Obama uit dat zijn banenplan de jobcreatie in de VS in gang moet doen schieten en de slabakkende economie een “elektrische schok” moet geven.

Belastingsvoordelen voor de Republikeinen

Centraal in zijn voorstel staat de tijdelijke halvering van de loonbelasting (nu 6,2 procent) voor werknemers en (ten dele) voor bedrijven. Alle werknemers krijgen zo een loonsverhoging, terwijl bedrijven kunnen besparen. Obama richt zich vooral op kleine en middelgroteondernemingen. “Het geld moet in de zakken van de werkende Amerikaan terecht komen”, zei de president.

“Iedereen hier weet dat het kleinbedrijf de plaats is waar de meeste nieuwe jobs gevonden worden. En jullie weten ook dat de winsten van grote bedrijven weer fors aantrekken, terwijl die van kleine bedrijven achterblijven”, zei Obama. “Dus, aan iedereen die zo gepassioneerd spreekt over het leven makkelijker maken voor wie jobs creëert: dit plan is voor jullie”, richtte hij zich duidelijk tot de Republikeinen.

Infrastructuurwerken

Naast het invoeren van nieuwe belastingkortingen wil Obama ook werk maken van infrastructuurprojecten. Op heel korte termijn moet 50 miljard dollar worden vrijgemaakt voor snelweg-, spoor- en luchtvaartprojecten. Bijkomende middelen zijn voor de publieke scholen bestemd.

Nog andere maatregelen moeten het bedrijven makkelijker maken om te investeren in nieuw materiaal en om werkloze veteranen aan een job te helpen. Obama stelt ook voor staten en lokale overheden die in geldnood zitten bij te springen.

“Uiteindelijk zal het herstel (van de Amerikaanse economie) niet door Washington in gang gestoken worden, maar door onze bedrijven en de mensen die werken. Maar wij kunnen wel helpen”, zei Obama. “Wij kunnen een verschil maken en stappen zetten om het de mensen makkelijker te maken.”

Harde noot

Alvorens zijn plan van kracht wordt, moet de Democratische president het door het Congres zien te loodsen. Dat wordt een harde noot om kraken, want het Huis van Afgevaardigden is zoals bekend in handen van de Republikeinen. De Senaat wordt gecontroleerd door de Democraten.

Ook al was de president heel assertief, volgens sommigen soms zelfs agressief, verschillende Republikeinen reageerden vrij sceptisch op zijn toespraak. “Jammer genoeg krijg je met retoriek niet één persoon weer aan het werk”, zei afgevaardigde Steve Chabot. Michele Bachmann, Republikeins presidentskandidaat voor de Tea Party, noemde de voorstellen niet meer dan “tijdelijke lapmaatregelen”. “Het Congres moet dit plan niet alleen verwerpen. Ik zou ook zeggen: ‘Mijnheer de president, stop ermee. Uw laatste plan heeft (ook) niet gewerkt en u doet de Amerikaanse economie lijden’.”

In het Witte Huis klinkt het dat de voorgeschotelde belastingvoordelen – die meer dan de helft van het banenplan uitmaken – net de Republikeinen moeten kunnen overtuigen om groen licht te geven aan het plan. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content