Obama lacht met zichzelf en politieke tegenstanders tijdens galadiner (Video)

26/04/15 om 09:28 - Bijgewerkt om 12:55

Barack Obama heeft nog nauwelijks twee jaar als Amerikaans president te gaan, maar een zogenaamde "lame duck" ("lamme eend") is hij daarom nog niet. Tijdens het jaarlijkse galadiner voor de pers van het Witte Huis toonde hij zich in Washington opnieuw van zijn meest olijke kant. Hij lachte niet alleen met zijn politieke tegenstanders, maar ook met vrienden en zichzelf.

Obama lacht met zichzelf en politieke tegenstanders tijdens galadiner (Video)

© YOUTUBE

"Na zes jaren presidentschap zeggen mensen nog altijd dat ik arrogant ben. Gedistantieerd, uit de hoogte. De mensen zijn zo stom. Daarom wil ik hen niet ontmoeten", klonk het voor 2.600 gasten in het Washington Hilton Hotel. Opnieuw stak Obama, van wie de tweede voornaam Hoessein is, de draak met de beweringen van extreme tegenstanders als zou hij een moslim zijn.

'Vijf keer bidden per dag'

President zijn, is nooit gemakkelijk, maakte Obama zijn beklag. Zo moet hij werken aan de hervorming van een kaduuk migratiesysteem, moet hij met Iran onderhandelen en desondanks tijd vinden om "vijf keer per dag te bidden".

Ook zijn voormalige buitenlandminister Hillary Clinton, die aan Democratische zijde kandidaat is om Obama in 2016 op te volgen en zich bij de start van haar verkiezingscampagne tijdens een bezoek aan de staat Iowa dicht bij het volk toonde, moest eraan geloven. Obama zei dat hij een vriendin heeft die enkele weken geleden nog miljoenen verdiende. Nu leeft ze echter in een campingwagen, luidde het.

Grappen als traditie

Tijdens het jaarlijkse diner voor de Witte Huis-correspondenten is het traditie dat de president zich van zijn grappigste kant laat zien. Verder moesten ook de zenders ABC en CNN, Donald Trump en Obama's eigen grijze haren eraan geloven.

Het loont de moeite om te blijven kijken naar de hele toespraak. Of om door te spoelen naar 14.40min, waar Obama's 'anger translator' naast de president komt staan voor een uitval naar de conservatieve nieuwszender Fox News en naar andere voorbeelden van overtrokken berichtgeving in de Amerikaanse media.

Uit de reacties in het publiek blijkt dat sommige journalisten maar wat groen lachen.

Bekijk hier de volledige video:

Het Witte Huis tweette zelf ook de passage van de 'anger translator'. Die kan u hier bekijken.

Lees meer over:

Onze partners