Obama krijgt nodige steun in Senaat voor nucleair akkoord met Iran

02/09/15 om 21:03 - Bijgewerkt om 21:03

De Republikeinen hadden een fel verzet in het Congres aangekondigd tegen het nucleair akkoord met Iran. Maar nu lijkt het er toch op dat president Obama de eigen rangen gesloten kan houden.

Obama krijgt nodige steun in Senaat voor nucleair akkoord met Iran

Barack Obama © Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in de strijd om het nucleair akoord met Iran een belangrijke hindernis overwonnen. Hij verzekerde zich in de Senaat van de 34ste stem en kan daarmee een afwijzing van het Iran-compromis in het Amerikaans Congres voorkomen.

De Democratische senator Barbara Mikulski van de staat Maryland deelde mee dat ze de overeenkomst, die vooral door Israël fel wordt gecontesteerd, zal steunen. Daarmee beschikt Obama nu over voldoende stemmen in de honderd leden tellende Senaat om een Republikeinse resolutie tegen te houden. In beide kamers van het Amerikaans Congres beschikken de Republikeinen over de meerderheid, maar kunnen met een overeenkomstige blokkeringsminderheid van de Democraten het akkoord niet meer verhinderen.

Tegen het samen met Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland onderhandelde nucleair akkoord was er ook verzet in Obama's eigen partij. Verschillende Democraten hadden er kritiek op dat de bevoegdheden van de internationale inspecteurs te zwak waren om de ontwikkeling van een atoombom in Iran daadwerkelijk te kunnen verhinderen. Onaangekondigde inspecties in alle kerninstallaties zijn door de bureaucratische regelgeving bijna niet te realiseren. Bovendien werden honderden unraniumcentrifuges enkel stilgelegd en kunnen gemakkelijk gereactiveerd worden.

Zonder oorlog

Obama antwoordde zijn critici dat het akkoord Iran er een afzienbare tijd van afhoudt om een kernwapen te ontwikkelen. Deze tijdwinst is "zonder een nieuwe oorlog" bereikt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beweerde dat het verdrag de wereld veiliger maakt, ook de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. "Dit akkoord is een van de belangrijkste hedendaagse politieke beslissingen", zei Kerry tijdens een toespraak in Philadelphia.

Het Amerikaans Congres had op wettelijke basis inspraak afgedwongen bij het atoomakkoord met Iran. De beoordelingstermijn van zestig dagen voor het Congres loopt op 17 september af. Tijdens deze periode mag Obama volgens de wet geen sancties tegen Iran stopzetten, opheffen of verminderen. Stemt na afloop van de termijn een meerderheid van de afgevaardigden en Senatoren tegen het akkoord kan Obama die beslissing met zijn veto blokkeren. Hij heeft overigens al aangekondigd dat hij van dit recht zou gebruikmaken, indien het Congres het atoomakkoord zou tegenhouden. Na een veto krijgt het Congres weer tien dagen de tijd om Obama's veto opzij te schuiven. Daartoe is echter een tweederdemeerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat nodig, wat met de aangekondigde 34 stemmen van 32 Democraten en twee onafhankelijke leden van de Senaat niet meer mogelijk is.

Het Obama-kamp wil nu ook nog proberen om 41 stemmen in de Senaat achter zich te krijgen waardoor al bij de eerste stemming de resolutie van de tegenstanders kan ongedaan gemaakt worden. De Democraten bezetten 44 van de 100 zetels in de Senaat. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners