Obama: 'Klimaatontkenners bedreigen nationale veiligheid'

21/05/15 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:53

Politici die de klimaatverandering en haar gevolgen blijven ontkennen vormen een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama in een toespraak gezegd.

Obama: 'Klimaatontkenners bedreigen nationale veiligheid'

© Reuters

Obama spreekt zich steeds nadrukkelijker uit voor de strijd tegen de klimaatverandering, en zijn toespraak voor de afstuderende kadetten van de Amerikaanse Kustwacht was geen uitzondering. "Dit is het thema waar ik vandaag op wil focussen - een thema waar de Kustmacht nu al op de frontlinie vecht, en een thema dat misschien wel bepalend wordt voor jullie hele carrière: de dringende noodzaak om actie te ondernemen en ons aan te passen aan de klimaatverandering."

'Geen enkel land is immuun'

"Dit is niet gewoon een probleem voor landen aan de kust of bepaalde regio's in de wereld", zei Obama. "Het zal gevolgen hebben voor elk land ter wereld - geen enkel land is immuun. De klimaatverandering vormt een ernstige bedreiging voor de stabiliteit in de wereld en een onmiddellijk risico voor onze nationale veiligheid. Vergis je niet: het zal gevolgen hebben voor hoe de strijdkrachten ons land verdedigen. We moeten iets doen, en we moeten het nu doen."

'Ik ben ook geen wetenschapper'

De toespraak past in de pogingen van Obama om binnenlandse steun te krijgen voor een internationaal klimaatakkoord later dit jaar. "Politici die zeggen achter de militaire paraatheid te staan, zouden zich hier ook zorgen over moeten maken", zei hij.

Voor de klimaatontkenners heeft hij dan ook weinig goede woorden over. "Ze zeggen: 'ik ben geen wetenschapper'. Wel, ik ben dat ook niet. Maar de beste wetenschappers in de wereld zeggen dat de klimaatverandering een feit is. Dat zeggen ook onze analisten in de inlichtingendiensten. Dat zeggen onze militaire leiders - generaals en admiraals in actieve dienst en op rust. Dat zeggen ook onze mensen van Homeland Security. En dat zegt ook onze Kustwacht." (IPS)

Onze partners