Obama: Jonge illegalen mogen blijven

© Reuters

De VS zal niet langer jonge illegale immigranten uitwijzen, kondigde president Barck Obama aan. De maatregel kan voor vuurwerk zorgen tijdens de presidentiële verkiezingscampagne.

Obama nam maatregel per presidentieel besluit. Illegalen die vrijgesteld worden van uitwijzing mogen niet ouder zijn dan dertig, moeten in de VS gearriveerd zijn voor ze zestien waren en minstens vijf kaar in het land verblijven. Ze mogen geen strafblad hebben en moeten school lopen, een middelbaar diploma hebben of in het leger gediend hebben.

‘Geen amnestie’

Het nieuwe beleid wordt onmiddellijk van kracht. Het zal ertoe leiden dat naar haast een miljoen mensen een werkvergunning kunnen krijgen in de VS, al krijgen ze geen permanente verblijfsvergunning.

Het initiatief zal het immigratiebeleid van de VS “meer efficiënt, fair en rechtvaardig” maken, zei Obama.

“Dit is geen amnestie”, vervolgde hij. “Dit is een tijdelijke stoplap die ons toelaat om onze middelen wijzer

te gebruiken, terwijl we ook hoop geven aan getalenteerde, gemotiveerde, patriottische jonge mensen. Dit is the right thing to do.”

Republikeins verzet

De president zei dat de maatregel afgekondigd wordt in afwachting van een globaal nieuw immigratiebeleid. Een gedeeltelijke poging daartoe, de zogenaamde ‘DREAM act’, die bepaalde groepen jonge immigranten op weg naar VS-staatsburgerschap had moeten zetten, strandde in 2010 op Republikeins verzet in het Congres, het Amerikaanse parlement.

De Republikeinen reageerden afwijzend op Obama’s initiatief. Senator Chuck Grassley uit Iowa noemde het “een affront voor het proces van de representatieve democratie”. Hij stelde dat Obama niet de bevoegdheid heeft om zonder de goedkeuring van het Congres aan het immigratiebeleid te morrelen.

Minister van binnenlandse veiligheid Janet Napolitano wees dat bezwaar van de hand. “Dit is geen amnestie of immuniteit”, zei zij, in een door The New York Times opgetekende reactie. Uitwijzingsprocedures worden niet geschrapt, maar met telkens hernieuwbare periodes van twee jaar uitgesteld, legde ze uit. “Dit is het uitoefenen van de beslissingsmacht van de regering.”

Latino’s

In een presidentieel verkiezingsjaar is deze nieuwe immigratiemaatregel niet zonder politieke betekenis. Latino’s zijn de snelst groeiende groep in de VS en ook de grootste groep onder de illegale immigranten. Ze maken naar schatting 16 procent van de Amerikaanse bevolking uit.

Volgens de krant The New York Times komt deze maatregel er nadat Latino-leiders ontgoocheld raakten omdat Obama er niet in slaagde om een globale immigratiehervorming door te voeren.

Een aantal van de strijdstaten waar de verkiezing beslecht zal worden – waaronder Nevada, Colorado, Virginia en Florida – hebben een grote, snel groeiden Latinobevolking, stipt de krant aan.

Latino’ stemmen doorgaans vooral voor de Democraten en gingen ook in 2008 achter Obama staan. Ook de Republikeinen hebben echter hun oog op hen laten vallen.

Romney

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney reageerde dan ook voorzichtig.

In New Hampshire zei hij dat de immigratiestatus van jonge mensen “die hier niet door hun eigen schuld komen” een lange-termijnoplossing behoeft. “De daad die de president vandaag stelde, maakt die termijnoplossing moeilijker.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content