Obama: Iran heeft nog meer dan een jaar nodig om atoombom te maken

14/03/13 om 23:48 - Bijgewerkt om 23:48

Iran heeft volgens VS-president Barack Obama nog meer dan een jaar nodig om een kernbom te bouwen. De VS zullen niet tot het laatste moment wachten om er iets aan te doen, zegt hij.

Obama: Iran heeft nog meer dan een jaar nodig om atoombom te maken

© Reuters

Obama deed die uitspraken in een interview op het Israëlische televisiekanaal 2. Kort voor zijn volgende week geplande bezoek aan Israël bekrachtigde de president dat het doel van Washington is "Iran niet toe te laten wapens in zijn bezit te krijgen die een dreiging vormen voor Israël of die een wapenwedloop in de regio kunnen veroorzaken".

Alle opties op tafel

Militaire stappen tegen het Iraanse atoomprogramma sloot Obama niet uit. "Als ik zeg dat alle opties op tafel liggen, dan liggen alle opties op tafel", benadrukte hij. De VS beschikken "over een aanzienlijk militair vermogen."

Obama stelde wel dat een diplomatiek akkoord met Iran de duurzame oplossing is.

Het Westen verdenkt Iran ervan onder de dekmantel van een burgerlijk atoomprogramma aan de ontwikkeling van kernwapens te werken. De leiding in Teheran bestrijdt dat. Israël beschouwt een Iraanse kernberwapening als de grootste bedreiging van zijn bestaan en heeft herhaaldelijk een krachtdadige aanpak van Iran geëist.

Spion

Voorts heeft Obama de door Israël gevraagde vervroegde vrijlating van een sinds meer dan 27 jaar in de VS opgesloten Israëlische spion geweigerd. "Ik ben niet van plan Jonathan Pollard onmiddellijk vrij te laten", zei hij.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had eerder aangekondigd Obama tijdens zijn bezoek opnieuw om de vrijlating van de Israeli te vragen. Pollard, een voormalige medewerker van de Amerikaanse marine, was in 1985 wegens het verraad van geheime informatie aan Israël gearresteerd en tot levenslang veroordeeld. Wegens goed gedrag kan hij in november 2015 na exact 30 jaar cel vrijkomen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners