Obama hamert op noodzaak van belastingverhogingen voor de rijksten

09/11/12 om 20:33 - Bijgewerkt om 20:33

Barack Obama hamert op belastingverhogingen voor de allerrijksten. Hij roept zich ook uit tot winnaar in 'Sunshine State' Florida.

Obama hamert op noodzaak van belastingverhogingen voor de rijksten

© Reuters

President Barack Obama heeft in een toespraak in het Witte Huis gezegd dat de rijkste Amerikanen "wat meer" belastingen zullen moeten betalen om het begrotingstekort in te dijken.

Het Democratische staatshoofd kondigde aan dat hij de fractieleiders van beide partijen in het Congres zal uitnodigen om te praten over uitwegen voor de impasse rond het begrotingstekort. "Indien we ernstig zijn omtrent het verminderen van het tekort, moeten wij het schrappen van uitgaven met inkomsten combineren", zei Obama.

"En dat betekent het vragen aan de rijkste Amerikanen iets meer belastingen te betalen. Zo hebben we het gedaan in de jaren
negentig toen (Democraat ) Bill Clinton president was. Zo kunnen we het tekort reduceren terwijl we nog altijd de investeringen kunnen doen om een sterke middenklasse en sterke economie uit te bouwen", zei Obama.

Hij voegde eraan toe "niet getrouwd te zijn met elk detail" van een gedetailleerd plan dat hij naar voren heeft geschoven om die investeringen te doen, tegelijk met het verminderen van het begrotingsdeficiet met vier biljoen dollar in de volgende tien jaar. "Ik sta open voor compromis, ik sta open voor nieuwe ideeën. Ik ben bereid onze fiscale uitdagingen op te lossen. Maar ik weiger elke benadering die niet evenwichtig is", zei Obama.

Hij beklemtoonde dat de Amerikanen voor "concrete daden" voor de werkgelegenheid en groei hebben gekozen en niet voor "politieke spelletjes".

Obama roept zichzelf uit als winnaar in swing state Florida Terwijl in Florida nog steeds stemmen werden geteld van de verkiezingen, heeft president Barack Obama zich tot winnaar in de zuidelijke "Sunshine State" uitgeroepen, zo heeft de plaatselijke krant Orlando Sentinel bericht. Bij bevestiging heeft Obama dan 332 kiesmannen/vrouwen achter zich.

Florida levert 29 stemmen in het Electoral College dat formeel de nieuwe president aanduidt. Maar gezien hij in de verkiezingsnacht al de drempel van 270 benodigde stemmen had overschreden, had Obama die staat niet echt meer nodig.

Terwijl nog steeds stemmen werden geteld in de districten Broward, Duval en Palm Beach riepen de Democraten de overwinning uit. De stand was toen 4.185.616 stemmen voor Obama tegen 4.127.520 voor de Republikein Mitt Romney.

Tegenover de krant Miami Herald gaf plaatselijk adviseur Brett Doster van Romney de nederlaag toe. De verkiezingsautoriteiten van de staat wachten nu nog op de resultaten die de districten moeten melden. Broward heeft zijn werk rond, meldde de Miami Herald.

Obama heeft volgens de voorlopige uitslagen landelijk 61.203.58 of 50,5 procent van de stemmen gekregen, Romney 58.190.399 stemmen of 48,0 procent, aldus de Washington Post. Volgens RealClearPolitics.com hebben de Republikeinen nu al 234 zetels in het Huis van Afgevaardigden dat werd vernieuwd en de Democraten 193.

Enkele staten staan nog open, zoals Arizona, Californië, Florida en North Carolina. In ieder geval behoudt de Grand Old Party de controle over het Huis. (Belga/SD)

Onze partners