Obama: 'Grondtroepen naar Syrië sturen zou fout zijn'

24/04/16 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:18

'Het zou een fout zijn om grondtroepen naar Syrië te sturen', aldus de Amerikaanse president Barack Obama.

Obama: 'Grondtroepen naar Syrië sturen zou fout zijn'

Barack Obama in Londen © Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama keurt het idee om grondtroepen naar Syrië te sturen af. Dat zei hij in een interview met BBC tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië.

'De oorlog in Syrië, is een conflict dat de nationale grenzen overschrijdt. Daarom moet er ook over de grenzen heen naar een oplossing worden gezocht.' Obama benadrukt dat de internationale gemeenschap diplomatieke druk moet blijven uitoefenen op alle betrokken partijen, zoals Rusland en de gematigde rebellengroepen in Syrië. 'Ze moeten allemaal samen rond de tafel gaan zitten, om tot een overgangsregering te komen.' Al beseft hij dit een moeilijke opgave is.

'Werk van lange adem'

Voorts is het volgens de president erg onwaarschijnlijk dat de terreurgroep Islamtische Staat (IS) nog onder zijn presidentschap verslagen zal worden. Binnen negen maanden geeft Obama de fakkel namelijk over. 'Het terugdringen van een extremistische groep als IS, is een werk van lange adem.'

Intussen vinden in Genève vredesgesprekken plaats die een einde moeten maken aan de burgeroorlog die al meer dan vijf jaar het land teistert. De Syrische oppositie besloot afgelopen week haar formele deelname aan de vredesgesprekken op te schorten. Dat liet de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura weten. De oppositie is namelijk ontevreden en ongerust over de verslechtering van de humanitaire situatie en de schendingen van het staakt-het-vuren. 'Het is onaanvaardbaar om de onderhandelingen voort te zetten, zolang het regime burgers blijft bombarderen en uithongeren.' (AVE)

Onze partners