Obama grijpt 51ste verjaardag aan voor fundraising

03/08/12 om 12:44 - Bijgewerkt om 12:44

De Amerikaanse president Barack Obama viert zaterdag 4 augustus zijn 51ste verjaardag. Een gelegenheid voor zijn campagneteam om geld in te zamelen voor de presidentsverkiezingen, die plaatsvinden op 6 november.

Obama grijpt 51ste verjaardag aan voor fundraising

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama viert zaterdag 4 augustus zijn 51ste verjaardag. Een belangrijke dag, die aangegrepen wordt om geld in te zamelen voor de presidentsverkiezingen waarbij hij kandidaat is voor de democratische partij. Obama doet een beroep op de gewone man om zijn campagne te sponsoren. Hiermee wil hij het succes van zijn campagne uit 2008 nog eens overdoen. Toen verkoos hij geld op te halen met kleine donaties, tussen 5 en 2000 dollar. Zo haalde hij een recordbedrag op van 488 miljoen euro op.

Obama stuurde op 26 juli een bericht naar zijn aanhangers. In de mail benadrukt hij dat zijn verjaardag mogelijk de laatste is die hij viert als president van de Verenigde Staten.

De Amerikanen werden opgeroepen om een formulier in te vullen, zodat ze het verjaardagsfeest van de president zouden kunnen bijwonen. Onontbeerlijke stap: geld storten voor "Birthday for Barack". Het minimumbedrag was drie dollar.

Geen privé-feest Ondertussen is het wel duidelijk dat de uitnodiging niet geldt voor het privé-verjaardagsfeestje van de president, maar voor een thema-evenement op 12 augustus. Het feest vindt plaats in de villa van Obama in Californië.

De strijd om het geld van de gewone man Barack Obama blijft op zijn site benadrukken dat hij, in tegenstelling tot de Republikein Mitt Romney, geen toegang heeft tot grote fondsen. Daarom doet hij een beroep op elke modale Amerikaan die enkele dollars veil heeft om zijn kandidaat te steunen. En dat loont, want volgens The New York Times heeft Obama tot nog toe 490,6 miljoen dollar (403 miljoen euro) opgehaald.

Maar de machine begint te sputteren, want in juni werd "slechts" 56,7 miljoen euro opgehaald, terwijl Mitt Romney en zijn campagneteam in dezelfde periode 75,9 miljoen euro bij elkaar kregen. De Republikeinen beschikken voornamelijk over fondsen via het Republican National Committee, het bestuur van de Republikeinse partij.

Mitt Romney krijgt ook 19 % van zijn budget bijeen door zijn super PAC, een politiek actiecommité dat onbeperkte en anonieme giften kan ontvangen om kandidaten te steunen. De schenkingen zijn vooral afkomstig van rijke individuen en bedrijven. Door een beslissing van het Amerikaans Hooggerechtshof in 2010 spelen deze super PAC's een belangrijke rol in de presidentsverkiezingen.

Dit bemoeilijkt de fondsenwerving Barack Obama, die slechts 4 % van zijn fondsen via zijn PAC bijeen krijgt.

Een "low profile" verjaardag Volgens The Huffington Post zal de president zijn verjaardag op een bescheiden manier vieren. Hij zou het weekend doorbrengen in Camp David, het presidentiële verblijf in Maryland, in het oosten van de Verenigde Staten. Zij die zich geroepen voelen om de president een gelukkige verjaardag te wensen, kunnen dat (kosteloos) doen door op zijn site een kaartje in te vullen. (LR)

Onze partners