Obama: 'Geen militaire interventie in Oekraïne'

20/03/14 om 00:58 - Bijgewerkt om 00:58

De Amerikaanse president Barack Obama sluit elke militaire interventie van de VS in Oekraïne uit. Hij belooft wel aan de uitbouw van een groot diplomatiek front tegen Rusland mee te werken.

Obama: 'Geen militaire interventie in Oekraïne'

Obama: "We blijven de druk op Rusland opvoeren." © REUTERS

"We gaan ons niet begeven in een militaire interventie in Oekraïne", verklaarde Obama in een interview met een lokale tv-zender van San Diego, aangesloten bij NBC News. "De Oekraïeners zelf erkennen dat Rusland met militaire middelen confronteren ongepast zou zijn en Oekraïne niet zou helpen."

In tegendeel, zei Obama: "We gaan onze diplomatieke middelen mobiliseren om een stevige internationale coalitie te bouwen, die een duidelijk signaal zal sturen. We blijven de druk op Rusland opvoeren."

Historische gebeurtenis

De Oekraïense crisis stond ook centraal in de VN-Veiligheidsraad in New York. De Russische ambassadeur Vitaly Tsjurkin verdedigde er het Krim-referendum en verwierp de claim van Ivan Simonovic, VN adjunct-hoofd voor mensenrechten, dat de minderheden in de Krim bedreigd worden.

"Gisteren gebeurde een waarlijk historische gebeurtenis: de hereniging van Rusland met de Krim, iets waar onze volkeren zes decennia op hebben gewacht. Een historische fout werd rechtgezet", aldus VN-ambassadeur Tsjurkin.

Verbeelding

De Amerikaanse VN-amabassadeur Samantha Power veroordeelde de Russische legitimering van het referendum. Volgens haar geeft de interpretatie van de Russische ambassadeur van de gebeurtenissen "blijk van meer verbeelding dan Tolstoj of Tsjechov".

Volgens Power is Washington bereid bijkomende maatregelen te nemen als Rusland zijn agressie of zijn provocaties voortzet. Ze waarschuwde dat wat in de Krim is gebeurd "niet voor herhaling vatbaar is andere delen van Oekraïne." (Belga/TV)

Onze partners