Obama: geen enkele optie uitgesloten tegen Iraans kernwapen

25/01/12 om 07:32 - Bijgewerkt om 07:32

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat hij geen enkele optie uitsluit om Iran te verhinderen een kernwapen te ontwikkelen. In zijn State of the Union pleitte Obama ook voor een eerlijke economie in de Verenigde Staten.

Obama: geen enkele optie uitgesloten tegen Iraans kernwapen

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in zijn State of the Union voor het Amerikaanse Congres gehamerd op het belang van een economie die alle Amerikanen evenveel kansen geeft en waartoe iedereen zijn deel bijdraagt.

Eerlijke kans

"We kunnen gaan voor een land waar een steeds kleinere groep het heel goed doet en de rest de eindjes amper aan elkaar kan knopen, of we kunnen gaan voor een economie waar iedereen een eerlijke kans krijgt, zijn deel doet en zich aan dezelfde spelregels houdt", zo zei Obama.

"Er staan geen Democratische of Republikeinse waarden op het spel, wel Amerikaanse. Die moeten we terugwinnen", klonk het nog.

Economische groei

Met de presidentsverkiezingen later dit jaar in het vooruitzicht, is de "troonrede" van Obama nog belangrijker dan andere jaren. De Republikeinen, die de meerderheid vormen in het Congres, betichten er Obama onder meer van de belastingdruk op te voeren en regelgeving in te voeren die de economische groei in de weg staat.

Irak

De Amerikaanse president toonde zich ook verheugd over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak en de uitschakeling van Osama bin Laden. "Voor het eerst in negen jaar zijn er geen Amerikaanse soldaten in Irak. Voor de eerste keer in twee decennia vormt Osama bin Laden geen bedreiging meer".

Iran

Obama kwam ook terug op de kwestie Iran: "Alle opties blijven open om Iran ervan te weerhouden een kernwapen te ontwikkelen", zo zei Obama. Volgens Obama is een vreedzame oplossing nog steeds mogelijk als Teheran van koers verandert. "Het regime is meer dan ooit geïsoleerd. Zijn leiders worden geconfronteerd met steeds zwaardere sancties en zolang ze hun verantwoordelijkheden ontlopen, zal deze druk niet verminderen".

"Laat er geen twijfel over bestaan: de VS zijn vastbesloten Iran ervan te weerhouden een kernwapen te ontwikkelen en om dat doel te bereiken, zal ik geen enkele optie van tafel vegen", zo waarschuwde Obama Iran nog.

China

De Amerikaanse president beloofde tijdens zijn State of the Union aan het Congres om piraterij en oneerlijke concurrentie vanuit China te zullen bestrijden. Hij kondigde de oprichting aan van een agentschap dat gespecialiseerd is in commerciële geschillen.

Eerder deze maand had Obama al aangekondigd China te zullen controleren op mogelijke handels- en overige commerciële overtredingen als onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om zich tijdens het Amerikaans verkiezingsjaar assertiever op te stellen tegenover Peking.

"Het is oneerlijk dat buitenlandse industriëlen een voordeel hebben tegenover ons omdat ze zwaar gesubsidieerd worden. Ik zal niet bij de pakken blijven zitten als onze concurrenten de spelregels niet respecteren."

Obama kondigde de oprichting aan van een "Trade enforcement unit", een agentschap dat gericht zal zijn op het handhaven van de Amerikaanse handelsregels. (Belga/EE)

Onze partners