Obama gaat elektriciteitscentrales CO2-limieten opleggen

Barack Obama © Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de VS gaat de regering-Obama de energiesector emissiegrenzen voor CO2 opleggen. De president doet dat buiten het parlement op, wat politiek vuurwerk belooft.

De CO2-limieten voor vooral steenkoolcentrales zullen vrijdag aangekondigd worden door Gina McCarthy, het hoofd van het Environmental Protection Agency (EPA), het Amerikaanse milieuministerie. Dat meldt de krant The New York Times. Daarmee zet Obama plannen die hij al tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012 aankondigde om in daden.

Ongeoorloofd

Tijdens zijn eerste regeerperiode moest Obama een grootscheeps klimaatplan afvoeren omdat het op groot Republikeinse verzet stuitte in het parlement. Toen ging het om een CO2-plafond gekoppeld aan een handel in emissierechten.

Deze keer gebruikt Obama de bevoegdheden van de EPA. Dat heeft het broeikasgas CO2 als een vervuilende stof gebrandmerkt en kan er bijgevolg de uitstoot van reguleren zonder dat daar parlementaire goedkeuring voor nodig is.

Obama’s nieuwe initiatief is zijn meest betekenisvolle stap tegen klimaatverandering tot nog toe. In Washington zal het echter zo goed als zeker voor politiek vuurwerk zorgen.

De Republikeinse partij wil niet weten van klimaatmaatregelen. Een groot deel van de Republikeinen in het Congres geloven niet in klimaatverandering. Zij zien in Obama’s plannen een ongeoorloofde uitbreiding van de macht van de overheid.

Naar verwachting zullen ook een aantal Democraten uit staten waar de steenkoolsector sterk staat in het verzet gaan. De energiesector zelf zal zo goed als zeker naar de rechtbank stappen om de maatregel ongedaan te maken.

Op de spits

Obama’s plan komt er op een moment dat de spanningen tussen beide partijen in Washington sowieso al hoog oplopen. De Republikeinen dreigen met een sluiting van de Amerikaanse overheid eind deze maand, tenzij alle fondsen voor Obamacare, de nieuwe ziektewet van de president worden afgesneden.

Lukt dat niet, dan proberen ze het wellicht nog eens rond begin november wanneer het schuldplafond (de wettelijke limiet op de Amerikaanse staatsschuld) moet verhoogd woren. Gebeurt dat niet, dan kan de VS zijn obligaties niet afbetalen en dreigt een internationale financiële crisis.

De Democraten vinden dat chantage. Obama’s nieuwe klimaatinitiatief zal de zaken in washington nog meer op de spits drijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content