Obama: Europa moet zich richten op groei en jobs

20/05/12 om 09:26 - Bijgewerkt om 09:26

Europa moet zich focussen op economische groei en jobcreatie. Dat is volgens de Amerikaanse president Barack Obama de enige manier om uit de eurocrisis te geraken.

Obama: Europa moet zich richten op groei en jobs

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft na afloop van de G8-top in Camp David verklaard dat er een steeds grotere consensus rijst over de nood aan maatregelen in Europa om economische groei te stimuleren en jobs te creëren.

"De individuele landen en de Europese Unie als geheel hebben belangrijke hervormingen ondernomen die hun groeiperspectieven op lange termijn zullen verbeteren. Er is nu een steeds duidelijkere consensus over het feit dat meer moet gedaan worden om economische groei en jobs te scheppen in de context van deze budgettaire en structurele hervormingen", aldus Obama.

Consensus

Volgens de Amerikaanse president is die consensus "versterkt" na de gesprekken in Camp David. Obama beklemtoonde dat "alle aanwezige leiders het erover eens zijn dat groei en jobs onze topprioriteit moeten zijn". De president, die in de aanloop naar de verkiezingen beducht is voor de impact van de eurocrisis op de Amerikaanse economie, beklemtoonde dat zijn regering dat pad heeft gekozen om de financiële crisis te bestrijden. Hij erkende wel dat de situatie in Europa "ingewikkelder" is dan die in de VS.

Euro-obligaties

Het discours van Obama leunde alvast nauw aan bij dat van de Franse president François Hollande, die zich de komende weken sterk zou willen maken voor de uitgifte van euro-obligaties. Van haar kant beklemtoonde een steeds meer geïsoleerd lijkende Duitse bondskanselier Angela Merkel echter dat groeimaatregelen niet ten koste mogen gaan van de sanering van de openbare financiën.

De Europese leiders vergaderen woensdag in Brussel over de precaire economische situatie en de schuldencrisis in de eurozone. In de marge van de Navo-top in Chicago herhaalde de Spaanse premier Mariano Rajoy alvast dat de Spaanse banksector geen nood heeft aan een Europese interventie. Eerder had Hollande zo'n tussenkomst gesuggereerd.

Fiscale consolidatieIntussen zijn Obama en Merkel in een afzonderlijk gesprek overeengekomen dat de eurozone maatregelen voor fiscale consolidatie niet mag laten varen, maar tegelijkertijd aan groei moet werken. Dit heeft het Witte Huis gezegd.

Obama en Merkel hadden een bilateraal gesprek in de rand van de G8 in Camp David, in de Amerikaanse staat Maryland. Daarin hamerden ze op de noodzaak om op de twee fronten te werken, "in tandem", zei een adjunct-adviseur van Obama aan de pers.

"Steeds meer wordt de noodzaak erkend maatregelen te nemen om de groei in de eurozone op korte termijn te stimuleren maar ook verdere maatregelen voor fiscale consolidatie waarop kanselier Merkel en anderen aandringen", zei Ben Rhodes aan journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig dat Obama naar Chicago brengt.

In Chicago vindt een topbijeenkomst van de NAVO plaats. (Belga/EE)

Onze partners