Live Obama en Trump ontmoeten elkaar in Witte Huis

08/11/16 om 07:02 - Bijgewerkt op 10/11/16 om 17:19

In onder meer New York, Philadelphia, Chicago en San Francisco zijn mensen massaal op straat gekomen om te betogen tegen de verkiezing van Donald Trump als volgende Amerikaanse president. Volg het hier live.

Obama en Trump ontmoeten elkaar in Witte Huis

© REUTERS

 • Stavros Kelepouris

  Wat als: Kan Clinton toch president worden?

  Het is een bijzonder onwaarschijnlijk scenario, maar er is toch nog een kans dat Clinton president wordt.

  Per staat die presidentskandidaten binnenhalen, krijgen ze een aantla kiespersonen toegewezen die beslissen over de volgende president. Wie 270 of meer kiespersonen achter zich krijgt, heeft een onoverbrugbare voorsprong te pakken. Maar in theorie kunnen Trumps kiespersonen ook voor Clinton stemmen, en haar het Witte Huis in krijgen.

  Lees: 'Zelfs als Trump meer kiesmannen haalt dan Clinton, kan hij nog altijd uit Witte Huis geweerd worden'

 • Jago Kosolosky

  Donald Trump in gesprek met Barack Obama

  Barack Obama ontvangt momenteel Donald Trump in het Witte Huis, de overdracht van het ambt wordt besproken. Volg hier.

 • Jasper Van Loy

  Trumpadviseur Flynn wil Gülen uitwijzen

  Voormalig luitenant-generaal Michael Flynn, een van de topadviseurs van Donald Trump, wil de banden met Turkije aanhalen en prediker Fethullah Gülen uitleveren. Gülen leeft in ballingschap in de VS. Ankara houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte couppoging in juli.

  Volgens Flynn is Gülen 'een schimmige islamitische mollah die in Pennsylvania woont'. 'Hij is de Osama bin Laden van Turkije.' Net als de Turkse regering is Flynn er van overtuigd dat Gülen een terrorist is. De Turkse premier Benali Yildirim feliciteerde Trump woensdag al met diens verkiezingsoverwinning en voegde er meteen aan toe dat Gülen uitgeleverd moet worden.

 • Jasper Van Loy

  Trump nodigt Ierse premier uit voor St. Patrick's Day

  Donald Trump heeft de Ierse premier Enda Kenny uitgenodigd in het Witte Huis om er in maart samen St. Patrick's Day te vieren. Dat heeft de Ierse regering laten weten.

  Kenny feliciteerde Trump telefonisch met zijn verkiezingsoverwinning. Trump liet hem weten dat de traditie waarbij de Ierse premier uitgenodigd wordt in het Witte Huis naar aanleiding van St. Patrick's Day, voortgezet zal worden. (belga)

 • Jan Herregods

  Seth Meyers: 'Ik was altijd al fout over Trump, dus hij wordt wellicht geweldig' (video)

  Ook komiek Seth Meyers stond in zijn show stil bij de overwinning van Donald Trump. 'De afgelopen maanden is al gebleken dat ik verkeerd was over alles wat met Trump te maken heeft', gaf Meyers toe. 'Maar als die trend zich doorzet, wel, dan wordt hij zeker een uitstekend president.'

  Maar Meyers beperkte zich niet tot een aantal grappen. 'Want nu is empathie nodig. Mijn gevoelens over de afgelopen nacht zijn te vergelijken met de gevoelens die Republikeinen voelden die voor Trump stemden.'

  Bekijk hier het volleidge fragment:

 • Wim Kopinga

  Silicon Valley vreest voor presidentschap Trump

  En terwijl zijn supporters nu feestvieren, zijn er velen die hun angst uitgesproken hebben voor een presidentschap van de Republikein. Zowel politieke als economische gevolgen worden gevreesd en ook de bedrijven in tech-hotspot Silicon Valley zijn niet blij.

 • Jan Herregods

  Samantha Bee: 'Wat was de X-Facor waar we geen rekening mee hielden?' (video)

  Samantha Bee van de satirische nieuwsshow Full Frontal reageerde in de eerste aflevering van de show na de verkiezingsuitslag, en legt aan de hand van haar eigen redacteurs uit waarom ze weinig vertrouwen heeft in het presidentschap van Trump.

  Bekijk hier de volledige video:

 • Kevin Van der Auwera

  Trump verzekert Zuid-Korea van Amerikaanse steun

  'De Verenigde Staten zullen standvastig en sterk zijn wat betreft de samenwerking met de Republiek van Korea (Zuid-Korea) om te beschermen tegen de instabiliteit in Noord-Korea', zei Trump aan de Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye in een telefoongesprek, aldus een verklaring van het kantoor van de president. Park beklemtoonde dat het Noord-Koreaanse nucleaire programma momenteel de grootste bedreiging is tegen Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

  Waarnemers vrezen dat de Zuid-Koreaanse regering lange onderhandelingen tegemoet gaat met de regering van Trump, over hoe de kosten van zowat 28.500 Amerikaanse soldaten in Zuid-Korea zullen worden betaald. Tijdens zijn campagne had Trump Amerikaanse bondgenoten gevraagd een groter deel van de kosten voor hun rekening te nemen. (Belga)

 • Kevin Van der Auwera

  IS en Al-Qaeda vieren verkiezing Trump: 'Amerika vernietigt gewoon zichzelf'

  Aanhangers van Islamitische Staat en Al-Qaeda juichen de verkiezing van Donald Trump toe. Ze geloven dat de nieuwe president de positie van de Verenigde Staten zal verzwakken. Een greep uit de commentaren.

 • Wim Kopinga

  Donald Trump krijgt Obama's Twitter-account @POTUS mét alle volgers

  Na de inauguratie van president Donald Trump op 20 januari 2017, gaat het populaire twitteraccount @POTUS naar hem over, zo heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Trump heeft nogal een (slechte) reputatie op het sociale netwerk. Het is daarom afwachten hoe hij met dit officiële account om zal gaan.

 • Kevin Van der Auwera

  Noord-Korea roept Trump op tot ander beleid

  Noord-Korea heeft Donald Trump en zijn toekomstige Amerikaanse regering gewaarschuwd dat ze zullen te maken krijgen met een 'kernmacht'. Pyongyang noemde de Amerikaanse poging tot denuclearisatie 'een verouderde illusie'. 'Als er iets is dat de regering-Obama heeft gedaan (...), dan is het de veiligheid van het Amerikaanse continent in gevaar brengen', schrijft de krant van de enige partij in het land. 'Hij laat de nieuwe regering na te moeten omgaan met de kernmacht van Juche', de Noord-Koreaanse ideologie rond zelfvoorziening. De krant maakt weliswaar nergens melding van de naam Donald Trump. (Belga)

 • Kevin Van der Auwera

  Het anti-Trumpprotest in beeld

  In verscheidene Amerikaanse steden zijn mensen massaal op straat gekomen om te betogen tegen de verkiezing van Donald Trump. Bekijk foto's

  Oakland, California

  Oakland, California © REUTERS

 • Kevin Van der Auwera

  'Hoe moet ik dit uitleggen aan mijn kinderen?' (video)

  Van Jones, politiek commentator bij CNN, werd in een debat over de verkiezing van Donald Trump even emotioneel. 'Dit gaat over meer dan de rebellie tegen de elite', zei hij. 'Dit gaat ook over rassen. Hoe moet ik dit uitleggen aan mijn kinderen?'.

 • Kevin Van der Auwera

  Regering-Trump: de namen die het luidst klinken

  De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft al de eerste contacten gelegd met mogelijke kandidaten voor zijn regering. De bekendste namen die genoemd worden, zijn die van Sarah Palin, Rudy Giuliani en Newt Gingrich. Bekijk de lijst.

  Sarah Palin, Newt Gingrich en Rudy Giuliani

  Sarah Palin, Newt Gingrich en Rudy Giuliani © Belga Image

 • Kevin Van der Auwera

  Vijf mensen neergeschoten in Seattle

  In de Amerikaanse stad Seattle zijn vijf mensen gewond geraakt bij een schietpartij. Een van de slachtoffers raakte levensgevaarlijk gewond, de dader is nog op de vlucht. In de buurt van waar de schietpartij plaatsvond, passeerde woensdagavond een manifestatie van tegenstanders van de pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump, aldus getuigen aan de krant Seattle Times. Volgens de politie van Seattle zou de schietpartij echter niet gelinkt zijn aan de protestmars, maar lijkt het eerder om een persoonlijke ruzie te gaan.

 • Kevin Van der Auwera

  Van moslimban is plots geen sprake meer op website Trump

  De verklaring waarin de Amerikaanse president elect Donald Trump opriep om de grenzen voorlopig te sluiten voor moslims, is verdwenen van zijn website. Dat melden verschillende media.

  In de verklaring van 7 december vorig jaar, enkele weken na de aanslagen in Parijs, zei Trump dat er een 'complete en totale immigratiestop' moet komen, 'totdat we weten wat er aan de hand is.' Daarop kwam onmiddellijk hevige kritiek en later nuanceerde Trump dat het slechts om een suggestie ging. De link van de pagina waarop de verklaring stond, leidt nu naar een pagina waar kiezers geld kunnen doneren.

  De verklaring stond volgens ABC News tot minstens 5 november online en volgens The Independent tot minstens 8 november, de ochtend van de verkiezingen.

 • Rudi Rotthier

  Bernie Sanders: 'Als Trump de levens van arbeiders wil verbeteren, ben ik bereid tot samenwerking, maar...'

  Gewezen Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft in een mededeling gereageerd op de verkiezingsuitslag. "Naarmate meneer Trump serieus is over een politiek die de levens van families van arbeiders verbetert, zijn ik en andere progressieven bereid om met hem samen te werken". Maar: "Naarmate hij racistische, seksistische, xenofobe of antimilieumaatregelen neemt, zullen we felle oppositie voeren".

 • Rudi Rotthier

  Nu ook protest in Philadelphia

  De protesten breiden zich uit naar steeds meer steden. De woede is voelbaar, maar tot dusver zijn er geen meldingen van geweld of vernielingen. Vele deelnemers, met name latino's en zwarten, zeggen ook dat ze bang voor een leven onder president Trump.

 • Rudi Rotthier

  Steeds meer manifestaties

  In New York en Chicago zijn duizenden anti-Trump manifestanten op de been. Volgens CNN zijn er nogal wat ontgoochelde Bernie Sanders-supporters bij de betogers. De manifstanten zijn eerder jong en divers, met ook vertegenwoordigers van Black Lives Matter.

  Ook uit andere steden komen berichten over manifestaties, onder meer uit Seattle, Oakland, Portland, Boston, Detroit en San Francisco.

  In New York zijn de betogers op weg naar Trump Tower.

Onze partners