Obama en Romney kibbelen over slappe jobscijfers

© Reuters

De VS creëerde in juni 80.000 banen. Toch maar wéér eens 80.000, zegt Barack Obama. Ruimschoots onvoldoende, zegt zijn tegenstander Mitt Romney. Wie van de kiezer gelijk krijgt, staat een stuk dichter bij het Witte Huis.

80.000 nieuwe jobs op één maand zou astronomisch zijn op Belgische schaal, maar in een land zo groot als de VS betekent het nauwelijks wat. Ondanks die tienduizenden banen blijft de Amerikaanse werkloosheid koppig steken op 8,2 procent.

Alleen al om de bevolkingsgroei bij te houden, zouden er 130.000 banen per maand gecreëerd moeten worden. Het verschil zit grotendeels in mensen die ophouden met werk zoeken.

Bovendien vertraagt de banengroei. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er in de VS gemiddeld 266.000 jobs per maand bij. In het tweede kwartaal waren dat er slechts 75.000.

Slappe cijfers, dus. En in een presidentieel verkiezingsjaar kan dat tellen.

Obama: ‘4,4 miljoen nieuwe banen’

President Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney probeerden gisteren elk hun eigen interpretatie van de werkloosheidscijfers verkocht te krijgen.

Obama herhaalde zijn boodschap dat het banenverlies na de crisis van 2008 vooral plaatsvond in het begin van zijn ambtstermijn, voordat zijn herstelbeleid in werking trad. Sindsdien is de Amerikaanse tewerkstelling constant gegroeid, betoogde hij.

“Dat betekent dat bedrijven alles bij elkaar 4,4 miljoenen hebben gecreëerd over de laatste 28 maanden, inclusief meer dan 500.000 fabrieksjobs”, telde hij op.

Obama was echter niet tevreden. “Ik wil terug naar de tijd dat middenklassegezinnen en zij die werkten om in de middenklasse te komen enige zekerheid hadden”, zei hij.

Tegelijkertijd legde hij de schuld voor de slabakkende economie nogmaals bij zijn voorgangers George W. Bush. “We hebben nu af te rekenen met wat er de laatste tien, vijftien jaar gebeurd is.”

Romney: ‘Een stomp in de maag’

Volgens Romney zijn de slechte banencijfers dan weer geheel Obama’s schuld. De president geeft teveel uit en verstikt de economie met regeltjes en een loodzware nieuwe ziektewet, herhaalde hij zijn bekende argumenten.

“Het beleid van de president is duidelijk niet succesvol geweest in het heropstarten van de economie”, zei Romney op een persconferentie in zijn vakantiehuis in New Hampshire. “Dat hoeft niet zo te zijn. Amerika kan beter en deze stomp in de maag moet ophouden.”

Reagan

Wie van de twee zijn boodschap het best verkocht krijgt, is van cruciaal belang in de aan de gang zijnde verkiezingscampagne. De economie is thema nummer één en de werkloosheid is voor de meeste mensen de grootste factor in hoe ze de de economie beoordelen.

Geen Amerikaanse president won sinds de Tweede Wereldoorlog een tweede ambtstermijn met een werkloosheidsgraad van meer dan 7,4 procent. Dat was het niveau toen Ronald Reagan in 1984 herverkozen werd.

Haast geen enkele econoom gelooft dat de Amerikaanse werkloosheid tegen november onder dat niveau kan duiken. Als ze tegen die tijd überhaupt onder de 8 procent raakt, zou dat al een hele prestatie zijn, luidt de consensus.

Geen nieuwe maatregelen

Het beste dat Obama wellicht mag verhopen, is dat de trend de komende vier maanden neerwaarts gaat. Stijgt de werkloosheid, dan kan de president het bijzonder moeilijk krijgen.

Hij zal daar echter zelf weinig aan kunnen doen. De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden maakt het onmogelijk om nieuwe economische stimulusmaatregelen te nemen. Ondertussen blijft de monetaire crisis in Europa – Amerika’s belangrijkste handelspartner – voor onzekerheid zorgen.

Nadat de tegenvallende banencijfers vrijdag bekendgemaakt werden, sloot Wall Street af met een dip van een vol procent. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content