Obama en Romney: hard tegen onzacht (video)

17/07/12 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:46

De bitse strijd tussen de Amerikaanse presidentskandidaten gaat voort: 'Barack Obama viseert bedrijven' versus 'Mitt Romney is een meedogenloze kapitalist'.

"Als je de campagne van president Barack Obama steunt, zou het wel eens kunnen dat je bedrijf miljarden of honderden miljoenen dollars krijgt van de regering", zei de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney op de Amerikaanse tv-zender Fox News Channel. "Dit zaakje stinkt. Ik vind dat Obama ons een woordje uitleg verschuldigd is." Romney zei niet over welke bedrijven het ging.

De beschuldigingen volgen na het bovenstaande filmpje dat het campagneteam van Obama verspreidde. Daarin wordt Romney afgeschilderd als een meedogenloze kapitalist die Amerikaanse jobs verhuist naar het buitenland.

Barack Obama: 'Romney heeft honderden mensen ontslagen'

Obama haalde ook Romneys verleden bij Bain Capital aan. Bain koopt bedrijven, herstructureert ze en verkoopt ze door met winst. Romney was jaren actief in het bedrijf. In die tijd heeft hij honderden mensen ontslagen, benadrukt Obama. Zulke zaken liggen gevoelig in de VS, die kampen met hoge werkloosheidscijfers.

Barack Obama: 'Bedrijven succesvol door hulp overheid'

Waar Romney het opneemt voor bedrijven, lijkt Obama er zich eerder tegen af te zetten. De president wil dat ze meer belastingen betalen. "Als je een succesvol bedrijf hebt, heb je dat niet helemaal zelf opgebouwd. Iemand anders deed dat."

Obama refereert daarmee aan de overheid. Die zorgt voor de voor bedrijven noodzakelijke wegen en het onmisbare internet, dat ontwikkeld werd door het Amerikaanse leger. Die uitspraak werd hem niet in dank afgenomen door de Republikeinen, die de idee van de selfmade man aanhangen.

Mitt Romney maakt binnenkort running mate bekend

Er wordt momenteel druk gespeculeerd over wie Romneys running mate zal worden. Dat zal hij nog voor de start van de Olympische Spelen bekendmaken, menen vrienden van Romney volgens de Amerikaanse krant The New York Times. Volgens analisten wil hij daarmee een positieve wending geven aan zijn campagne. (JC)

Onze partners