Obama en Merkel bezorgd over "gevaarlijke escalatie" in Oekraïne

23/08/14 om 04:02 - Bijgewerkt om 04:04

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben telefonisch de "gevaarlijke escalatie" besproken die Rusland in de hand werkt door grote groepen militairen aan de Oekraïense grens te stationeren en een ongevraagd humanitair konvooi uit te sturen.

Obama en Merkel bezorgd over "gevaarlijke escalatie" in Oekraïne

© REUTERS

Zaterdag reist Merkel naar Kiev om er te praten over de crisis in het land. Aan de vooravond van haar bezoek belde ze met Obama over de situatie. Na afloop liet het Witte Huis weten dat beide wereldleiders bezorgd zijn over het grote aantal Russische militairen aan de grens en de aanwezigheid van Russisch militair personeel in Oekraïne.

Merkel en Obama blijven hameren op het belang van een bilateraal staakt-het-vuren, gecombineerd met het sluiten van de grens en een effectieve grenscontrole. Volgens hen is het ook noodzakelijk dat het Russische konvooi het Oekraïense grondgebied verlaat. De zowat driehonderd vrachtwagens die zonder groen licht van Kiev naar het oosten van het land reden vormen volgens hen "een bijkomende provocatie en een inbreuk op de soevereiniteit van Oekraïne en de integriteit van zijn grondgebied".

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners