Obama en Di Rupo in dialoog met de burger (video)

14/02/13 om 07:48 - Bijgewerkt om 07:48

De Amerikaanse president Barack Obama lanceert een interactieve versie van zijn State of the Union. Belgisch premier Elio Di Rupo gaat met acht jongeren een praatje maken via de webcam.

Obama en Di Rupo in dialoog met de burger (video)

Enkele uren nadat de Amerikaanse president Barack Obama zijn State Of The Union uitsprak voor de beide Kamers van de Verenigde Staten, kwam een interactieve versie van die toespraak online. Grafieken, cijfers en foto's worden toegevoegd om Obama's speech te verduidelijken.

Op de site van het Witte Huis staat onder die interactieve video de volledige tekst van de toespraak. Ook daar is een handigheidje mee uitgehaald: door simpelweg met de muis over de tekst te gaan, kunnen zinnen of hele passages gemarkeerd worden. Daarbij komt onmiddelijk een venstertje tevoorschijn, waarin de Amerikaanse kiezer kan schrijven waarom hij of zij dat stukje zo belangrijk vindt. Dat kan dan doorgestuurd worden naar de president of andere politieke topfiguren uit de regering, en uiteraard gedeeld via sociale netwerken. De burger kan zelfs vragen stellen aan de president zelf. Een typisch staaltje van de Get Involved-campagne ('Word betrokken', red) van Obama.

Elio Di Rupo lanceert 'hang-out'

Dat krijgt navolging van de Belgische premier Elio Di Rupo (PS). Di Rupo lanceerde op Twitter de vraag: 'Wil u mij zelf iets vragen? Neem dan deel aan mijn eerste hang-out'. Die webcam-babbel zal doorgaan op 23 februari. Uit de vragenstellers die hun vragen in een videoboodschap mogen doorsturen, worden vier jonge Vlamingen en vier jonge Walen gekozen. Met die acht zal Di Rupo dan op 23 februari een virtueel gesprek hebben. De vragen mogen over alles gaan, maar "zeer persoonlijke vragen gaan we niet selecteren."

Grassroots movement

Obama blijft met zijn interactieve State of the Union ook in zijn tweede ambtstermijn inzetten op (de uitbouw van) zijn enorme netwerk basismilitanten, de zogenaamde grassroots movement. In zijn eerste presidentiële campagne kon Obama via enorm veel kleine donaties een recordbedrag ophalen. Obama gaf zijn (nieuwe) militanten ook steeds de verantwoordelijkheid mee op hun beurt weer 5 mensen aan te sporen om campagne te voeren: door huis-aan-huis-bezoeken, door telefoontjes te plegen, ... Die manier van werken sloot ook naadloos aan bij zijn politieke boodschap die elk individu voor zijn of haar verantwoordelijkheid zet.

Bij zijn tweede campagne, tegen Republikein Mitt Romney, wierp zijn netwerk opnieuw haar vruchten af. Ook nu hij zich geen zorgen meer hoeft te maken om een herverkiezing, blijft Obama inzetten op heel nauwe contacten met een enorm grassroots-netwerk en directe inzet van de gewone burger.

Onze partners