Obama en Castro op top: 'Obama is eerlijk man' & 'VS zullen zich niet laten opsluiten door verleden'

11/04/15 om 20:24 - Bijgewerkt om 20:24

De Amerikaanse en Cubaanse presidenten Barack Obama en Raul Castro hebben elkaar ontmoet op de Amerikatop, en hadden vriendelijke woorden voor elkaar. 'Ik ben niet geïnteresseerd in het voeren van gevechten die begonnen voor ik geboren werd'

Obama en Castro op top: 'Obama is eerlijk man' & 'VS zullen zich niet laten opsluiten door verleden'

Raul Castro en Barack Obama © Reuters

De Cubaanse president Raul Castro heeft zijn Amerikaanse collega Barack Obama zaterdag, tijdens de Amerikatop in Panama, een "eerlijk man" genoemd.

Castro vroeg Obama het Amerikaans embargo tegen zijn land op te heffen en een "snelle beslissing" van Washington over het schrappen van Cuba van de lijst met landen die het terrorisme ondersteunen. Obama van zijn kant noemde het nieuwe Amerikaanse beleid een "ommekeer" voor de hele regio. "Het feit dat president Castro en ik hier vandaag zijn, is een historische gebeurtenis."

Barack Obama en Raul Castro

Barack Obama en Raul Castro © EPA

De officiële ontmoeting tussen de staatshoofden van de twee landen is de eerste sinds 1956. Bij de opening van de top, vrijdag, hadden de twee staatsleiders elkaar al de hand geschud.

In zijn toespraak eiste Castro een "oplossing" voor de embargokwestie: de Verenigde Staten hebben al sinds 1962 een embargo lopen tegen Cuba. Een snelle Amerikaanse beslissing om Cuba te schrappen van de lijst van landen die terrorisme steunen zei Castro als een "positieve stap" te zullen zien.

Delen

'Obama is een eerlijke man'

Over dat laatste heeft Obama nog geen beslissing genomen. Voor Havana is dat een voorwaarde voor de hervatting van de diplomatieke banden. "Het was hoog tijd dat ik hier sprak in naam van Cuba", zei Castro nog tijdens zijn toespraak, de eerste ook voor een Cubaans staatshoofd op een Amerikatop - het land was niet uitgenodigd voor de vorige zes edities.

'VS laten zich niet opsluiten door verleden'

Hij haalde ook uit naar de geschiedenis van Amerikaanse interventies in zijn land, maar voegde eraan toe dat hij Obama niets kwalijk neemt. "Obama is een eerlijke man."

Delen

'Ik ben niet geïnteresseerd in het voeren van gevechten die begonnen voor ik geboren werd'

Obama zei dat de VS "zich niet zullen laten opsluiten door het verleden", nu het verdergaat met de normalisering van de banden met Cuba.

"Ik ben niet geïnteresseerd in het voeren van gevechten die begonnen voor ik geboren werd." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners